Малките и средни потребители ще могат да намалят разходите си

...
Малките и средни потребители ще могат да намалят разходите си
Коментари Харесай

В Русия потребителите на ток ще могат от 1 юли да печелят от намаляване на електропотреблението


Малките и междинни консуматори ще могат да понижат разноските си за електрическа енергия, получавайки възнаграждение от енергийния пазар за понижаване на потреблението в несъмнено време. Съответните пилотни планове в Русия започват от 1 юли, оповестяват съветските медии.

Предлага се да се икономисва посредством понижаване на потреблението в избрани часове и потребление на други часове от деня. Така да вземем за пример денем се употребява повече електрическа енергия, в сравнение с през нощта. Има също по този начин утринни и вечерни пикове на ползване. За да се обезпечи електрическата енергия в такива пикови часове се включват електроцентрали, които през нощта не работят, само че в случай че пиковото ползване продължи да пораства ще са нужни нови централи, които обаче ще би трябвало да се платят от потребителите. Затова, за отбягване на високото пиково ползване се предлага отсрочване на дадени действия в други часове на деня, за което пазарът се отплаща. Това е преференциално и за потребителите и за производителите, по тази причина породи концепцията за пилотни планове, при които се опитва разпределение на потреблението по разнообразни часове.

Руското държавно управление излезе с държавно разпореждане през месец март 2019 година във връзка с пилотните планове. Те започват от месец юли тази година и ще се организират до края на 2020 година

Засега в пилотните планове ще могат да вземат участие консуматори от дребния и междинния бизнес. Ако пилотните планове за спестовност на електрическа енергия се окажат сполучливи, през 2021 година в тях ще могат да се включат и елементарни жители.

В международната процедура главните решения за въвличането на дребните и междинните консуматори в такива планове са свързани със основаването на специфични компании – агрегатори, които сплотяват няколко потребителя. През юни диспечерът на Единна енергийна система на Русия - „ Системен оператор “ е избрал 20 компании – агрегатори за присъединяване в пилотния план. Те ще вземат участие до 30 септември, а по-късно ще бъдат заменени от спечелили в идващ конкурс.

Отплатата на услугите на агрегатора за ръководство на търсенето по време на действието на пилотните планове е към 85 хиляди рубли годишно за даването на услуги за понижаване на натоварването с 10 кВт, което съгласно обясненията на съветските медии е намаляване с към 15 – 20 % на сметките за ток.

„ Агрегаторът се явява медиатор сред доставчиците (на електроенергия), получавайки от електроенергийния пазар възнаграждение за понижаване на електропотреблението, а потребителят му заплаща за услугата за смяната на потреблението. Средният приход на потребителя ще зависи от размера на понижаване на товара и неговата дълготрайност и ще е към 500 хиляди рубли за 1 МВт “, разяснява за РИА Новости Александър Бородич, блокчейн платформата Universa.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР