Малките детайли, в които инженерите на Opel влагат особено старание

...
Малките детайли, в които инженерите на Opel влагат особено старание
Коментари Харесай

Герой на всекидневието с най-модерни електронни системи

Малките елементи, в които инженерите на Opel влагат изключително усърдие в последно време, основават огромната картина на имиджа на колите на марката. Два такива дребни детайла сграбчиха вниманието ми при първата среща с новия модел Crossland X. В мразовитата декемврийска заран симпатичният кросоувър с двуцветна каросерия бе затрупан с тъничък лед, а сега не разполагах със стъргалка. Ами в този момент? Отключвам колата, запалвам мотора и до момента в който включвам климатичната апаратура на макс, съзирам бутон за отопление на челното стъкло. Натискам го и за няколко секунди фините нагреватели размразяват леда по него. Стъргалката е изцяло непотребна.
 40-3  40-2  40-4  40-1  40-5  40-6  40-7
Това първо усещане от Crossland X бе допълнено от идващото – отопляемия волан, който прави доста по-комфортни първите километри в студения сезон. Такива дребни елементи са решаващи за огромната картина на този прелестен, комфортен и чудесно оборудван кросоувър. Докато се любувам на прелестно затопления комфортен волан и превключвам предавките на механичната трансмисия, си мисля, че няма да е неприятно и ръкохватката на скоростния лост да бъде с отопление. Колкото повече получава човек, толкоз повече желае.

По една случайност се оказва изключително настоящо да шофираш автомобил от X гамата на Opel по времето, когато по малкия екран се въртят заключителните епизоди от “X Фактор ”, а по радиото звучат добре познатите коледни шлагери по случай Xmas (по нашенски – Коледа). Изобщо Х е нещо доста съвременно през днешния ден и Х моделите на немската марка не вършат изключение. Те си наподобяват на външен тип, само че се разграничават по темперамент и предопределение. Crossland X е градски кросоувър с компактни размери и функционален интериор. По-дългият с една педя Mokka X е по-мускулест SUV със задвижване 4х4 и благоприятни условия за офроуд завършения, а още по-големият Grandland X е спортно-елегантен SUV с необятен и първокласен салон.

Въпреки че Crossland X е най-малкият на размери от трите модела с дължината си от 4,21 м, той предлага задоволително място в пътническата кабина за удобно настаняване на семейство с деца. И тук дребните елементи играят своята огромна роля. Задните седалки са ситуирани върху релси и се плъзгат по дължина на каросерията в диапазон 15 см. Така притежателят може да усили вместимостта на така и така огромния за класа багажник от 410 л до 520 л (при прегъване до 1255 л) и получава еластичност да моделира интериорното и товарното пространство. Друго дребно на пръв взор, само че значимо за комфорта на пасажерите качество са комфортните ергономични седалки, които трансформират всеки нов Opel в доста прелестно средство за пътешестване на дълги дистанции. Опционалният панорамен покрив с електрическа щора прави купето още по-светло и гостоприемно. Кокпитът е идентично спретнат като този на колата на 2016 година в Европа Opel Astra. По-високата позиция на седене обезпечава отличен преглед, а по-дългият скоростен лост дава опция водачи с разнообразни височини да намерят най-хубавата позиция на седалката зад кормилото.

Предлаганите съвременни алуминиеви мотори покриват потребностите на необятен кръг евентуални купувачи на Crossland X. Бензиновата гама се задвижва от трицилиндров 1,2-литров елемент в три равнища на мощ. Базовият вид разполага с 81 конски сили, а с технологиите на непосредствено впръскване и турбо пълнене елементът генерира 110 конски сили (с 5-степенна механична и 6-степенна автоматизирана трансмисия) и 130 конски сили (с 6-степенна механична трансмисия). Дизеловите версии са оборудвани с четирицилиндров 1,6-литров мотор с мощ 99 конски сили (5-степенна механична трансмисия) и 120 конски сили (6-степенна механична трансмисия). Тестваният от мен бензинов вид със 110 коня и ръчна кутия се показва безапелационно на пътя е форсира пъргаво, без да демонстрира алчност към горивото в резервоара, като в градски условия приближава разхода си до равнищата на подобен по мощ дизелов мотор. За изминаващите доста километри водачи Opel ще предложи и моторизация с фабрична газова уредба.

В взаимозависимост от желанията и потребностите на купувачите Crossland може да предложи рядко срещани в компактните кросоувъри улеснения като Head-up екран и безжично зареждане на смарт телефони. Изключителна потребна при всекидневното шофиране в градски условия е системата от камери, която дава на лидера 360-градусова видимост и отлична картина при придвижване на заден ход върху цветния екран на таблото. По-неуверените в маневрирането могат да разчитат и на асистента за паркиране.

Богатият набор от предлагани електронни системи включва предизвестие за заплаха от преден удар с функционалност за спешно прекъсване, предизвестия за овакантяване на лентата и за съществуване на обект в мъртвата зона на видимост, четене на пътните знаци, новаторски LED светлини, безключов достъп и пускане, различаване на отмалялост у лидера. Всичко това, съчетано с компактните размери, модерния дизайн, функционалния интериор и ефикасната моторизация трансформират Crossland X в композиция от мощните качества на SUV, комби и ван.

Постоянно обвързван
По-богат набор информационни услуги


Новият Crossland X е оборудван на най-високо равнище във връзка с информационната съгласуваност с помощта на технологията Opel OnStar. Чрез нея от автомобила може да се реализира непрекъсната връзка с телефонен оператор и да се употребяват многочислените функционалности, измежду които към този момент са търсене тук-там за паркиране и правене на хотелски резервации. Възможността за следене и разкриване на транспортното средство също е изключително скъпо за нашите географски ширини. А феновете на непрекъснатото сърфиране и другарство в обществените мрежи ще се зарадват на точката за безжичен интернет дружно с услугите на OnStar.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР