Малки морски селища чакат срив на приходите от туризъм заради

...
Малки морски селища чакат срив на приходите от туризъм заради
Коментари Харесай

Държавата отново пише правила за къмпингуването

Малки морски селища чакат срив на приходите от туризъм поради войната в Украйна

Министерството на туризма приготвя правилник за къмпингуването с концепция след приемането му да направи и цифрова карта на местата за този тип туризъм в цялата страна. Документът ще бъде качен за публично разискване на 15 юли, заяви във Варна министърът на туризма Христо Проданов. "За страдание България към момента е бяло леке на картата на Европа в този сегмент, към който има огромен интерес и който носи висока добавена стойност ", уточни той след среща с кметове на дребни морски общини, написа вестник.

Те от години чакат въвеждането на правила за къмпингуване. Липсата им товари скромните общински бюджети с разноски за събиране на сметта и защита на сигурността в зоните, заети от кемпери и каравани, от които не получават нито лев доходи. Емблематичен образец е Шабла. По дивите плажове там българи и румънци разполагат за целия сезон каравани, които даже преотдават. "Подобна процедура бе пресечена предишното лято на Камчия, само че нямаме пълномощия да глобяваме феновете на биотуризъм ", сподели кметът на Аврен Емануил Манолов. Той добави, че в навечерието на този сезон край неохраняемата линия в Паша дере, където се снима скъпа продукция на Дисни, имало каравани със сателитни чинии и даже с градинки със засадени домати край пясъка.

Според Манолов се чака срив на приходите от сезона в дребни морски селища като Камчия, Шкорпиловци, Бяла, където няма условия за настаняване на висок клас туристи. Предишни лета те са разчитали на руснаци и украинци, които в този момент поради войната са нулев пазар. За привличането на повече българи са нужни транспортни връзки, разчистване и обезпечаване на защита на плажовете, уточни кметът на Аврен и прикани страната да помогне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР