Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността.

...
Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността.
Коментари Харесай

Ето го най-простичкото правило на света, което има силата да промени живота ни

Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността. В множеството случаи ние решаваме по какъв начин да протече денят ни или най-малко по този начин счита писателят Стивън Кови – основателят на простичкия принцип 90/10 , показва уеб сайтът BrightSide.

Какво съставлява правилото 90/10?

Ние не можем да направляваме едвам 10 % от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи или на полета да се забави. Въпреки това можем да направляваме реакцията ни по отношение на тези неща. 90% от събитията са резултат от това, което вършим, до момента в който сме уплашени.

Представете си следната обстановка

Работен ден е. Сутринта цялото семейство закусва дружно. Дъщеря ви инцидентно разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и стартирате да й викате. След това крещите и на брачната половинка си, тъй като е поставила чашата прекомерно покрай ръба на масата. Втурвате се към спалнята, с цел да се преоблечете. Когато се връщате заварвате щерка си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за учебно заведение. 

В резултат на това тя изпуска автобуса за учебно заведение. Съпругата ви бърза за работа. Затова вие сте заставен да закарате щерка си на учебно заведение. Закъснявате за работа, по тази причина карате бързо. В един миг осъзнавате, че сте не запомнили значими документи у дома. Денят стартира извънредно и продължава по същия метод. Нямате самообладание да приключи.

Вечерта се прибирате у дома, поздравявате щерка си и брачната половинка си. И двете са в неприятно въодушевление – има напрежение посред ви.
 image2_16x9.png Годината на Водния Заек: какво да чака всяка зодия от 2023 съгласно китайския хороскоп На фокус

Защо имахте неприятен ден?

А) Защото щерка ви разля кафето ви;

Б) Защото щерка ви изпусна рейса и вие трябваше да я закарате на училище;

В) Защото имаше запушване и вие закъсняхте за работа;

Г) Защото реагирахте неверно на обстановката.

The Simple Principle of 90/10 that Affects Your Whole Life
— Sani Leino (@SaniLeino)
Правилният отговор е „ Г “ - денят беше ужасяващ и за вас, и за фамилията ви поради вашата реакция. Нямаше по какъв начин да избегнете разлятото кафе, само че можехте да контролирате страстите си.
 

А всичко можеше да бъде по-различно

Кафето се разлива върху вас. Дъщеря ви потегля да плаче, само че в този миг със спокоен звук вие й казвате: „ Няма проблеми, идващият път бъди по-внимателна “. Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичките си движимости за работа. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца по какъв начин щерка ви ви маха преди да се качи на рейса за учебно заведение. Разделяте се със брачната половинка си, отивате на работа, даже пристигате 5 минути по-рано.

Два разнообразни сюжета, които стартират от едно и също събитие. Тайната е във вашата реакция към събитията от живота ви. Разбира се, можете да продължавате да обвинявате другите за несполуки си и да се оплаквате, само че дали това ще ви помогне?

Научете се да реагирате вярно, с цел да не съжалявате за пропилените дни. Ако някой желае да ви изпревари на пътя, оставете го да мине. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и не се тревожете.

Самолетът ви закъснява и проектите ви се провалят. Не се карайте на летищния личен състав, виновността не е тяхна. Оползотворете времето си – прочетете книга или опознайте останалите пасажери.

Няма да съжалявате, в случай че решите да приложите принципа 90/10. Напротив, ще останете изненадани от резултатите.
 10 потребни навика, с които оптимистът превъзхожда останалите хора  10 потребни навика, с които оптимистът превъзхожда останалите хора  10 потребни навика, с които оптимистът превъзхожда останалите хора  10 потребни навика, с които оптимистът превъзхожда останалите хора
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР