Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на

...
Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на
Коментари Харесай

Производители на малини са заплашени от фалити

Малинопроизводители от цялата страна предизвестяват, че има фрапантен срив на изкупните цени на продукцията им. От сектора са безапелационни, че наклонността е почнала от предходната година и в случай че страната не вземе незабавни ограничения ще има банкрути на много от компаниите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на страни отвън Европейския съюз, които нападателно навлизат на европейския пазар.


Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се тормозят, че и тази година ще продават на загуба.

Божидар Петков, ръководител на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните: „ На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които до момента не са били обичайно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, даже Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро оферират замразена малина на пазарите в Германия!

Българските производители до момента са продавали преференциално на пазари в Германия, Англия и Франция, в този момент обаче ще разчитат най-вече на евросубсидии.

Станимир Стефанов, старши специалист в Национална работа за препоръки в земеделието: „ В момента тече банкет по една мярка от Програмата за развиване на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развиването на дребни аграрни стопанства, където малинопроизводството и бранш „ Плодове и зеленчуци " са приорететни.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през идващия програмен интервал след 2020 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР