Малдивските острови от самолет изглеждат като разпилян наниз перли в

...
Малдивските острови от самолет изглеждат като разпилян наниз перли в
Коментари Харесай

И трети път бих отишла на Малдивите, признава оперната дива Гергана Николаева

Малдивските острови от аероплан наподобяват като разпръснат гердан перли в Индийския океан. И всеки от тях е същински бисер във всеки смисъл на думата.

 

Там ще намерите 1900 атола с тюркоазени лагуни, копринени плажове и искрящо зелена растителност плюс всички достолепия на цялостната отмора – тишина, успокоение, девствена природа, необикновен подводен свят.

 

Точно от безкрайната разноцветност на рибите е омагьосана оперната певица Гергана Николаева при визитата си на Малдивите.

Като музикант, несъмнено, мецосопраното се е заслушала в малдивските ритми, само че също по този начин се е пробвала да се потопи с бита на локалното население. А  тъй като е създател на книгата „ Събудих се и беше на следващия ден “,  където поезията й се съчетава с рецептите за шестстепенно меню на Лео Бианки и две напитки на Франческо Марино,  ще има и малко гастрономия, подправена с музиката на Гери Николаева и Орлин Горанов с песента Може ли.

 

Гери е дала цялостна отмора на гласа си при своето посещаване на Малдивите, само че не и на любознанието си. Тя е обиколила и столицата Мале. Запитах я какви хора са малдивците.

 

После оперната певица, която през 2019  бе номинираана за “Жена на десетилетието “ поради албума „ Pop meets Classic ”, ни демонстрира по радиото залезите на Малдивите. За да си ги представим по-реалистично ще ни помогне нейното осъществяване в дует с Дичо – Спомен.

 

Вече е имало случай неведнъж да загатна любовта си към животните, по тази причина въпросът ми за фауната на Малдивите к0ъм мецосопраното Гергана Николаева  е напълно законосъобразен.

С нея тръгнахме от Малдивите, а стигнахме до Парижката Света Богородица, което е добър мотив да приключим диалога с класическа музика – Аве Мария.

В минало издание на Покана за пътешестване журналистката Оля Ал Ахмед показа усещанията си от Иран, откъдето се завърна наскоро. За през днешния ден остана  най-интересната част –  иранската кухня. Точно като за рубриката ни Пътеводител на гастрономическия стопаджия.

 

Ще чуете от Оля, че съвсем всички гозби, които е пробвала в Техеран съдържали шафран. Най-скъпата фалшификация на света. Килограм от нея в Иран се продава за хиляда евро, а в Европа  цената й към този момент доближава до 4 000.  Добива се от плодника на специфичен тип минзухар.

 

Самият шафран има горчив усет. Но защото тази фалшификация има свойството да ускорява вкусовите качества на някои храни, тя участва в рецептите на доста звездни готвачи. Освен това шафранът е употребен и в медицината като средство против депресия и Алцхаймер. Някои настояват, че е и афродизиак. Най-големият производител е Иран.

 

Там се добиват до 95 % от международното произвеждане. Ние, българите, сме любопитни към източната храна.

 

Когато на човек му е пристигнал апетитът, няма по какъв начин да не остане на кулинарна вълна. Със свенлива усмивка и извинения за позабравения си български, който в полза на истината може да засрами много филолози, Тюркян Севен показа книгата си със 101 предписания от турската кухня „ Щипка серотонин “. 

 

Страницата на Тюркян във Facebook има повече от 88 хиляди почитатели, които черпят познания и изпитани трикове за приготвянето на супи, разядки, постни ястия, съществени гозби с месо, баници и питки, кексове и курабии, пилаф и десерти… Дори чалъмът за варене на турско кафе. Как да не я разпита човек какви са по-необичайните за българското небце турски гозби?!

 

От десетилетия  Тюркян Севен живее в Истанбул. Доста от тях е посветила на кариерата си на стоматолог, а по-късно и като шеф на лична клиника. Тогава в семейството й пособия стара туркиня, от която Тюркян незабелязано попивала на практика познания – кои артикули по-успешно се сваряват в необятна и ниска тенджера, с цел да се не разкашкат, последователността на съставките при дадена манджа, с цел да се реализира оптимално добър резултат, тайните на тестото, тъй като блогърката умира да подготвя всевъзможни печива… 

 

В началото усмихнатата дама си почивала  посредством готвенето, след това се престрашила да разгласява рецепта във конгреси за кулинария, до момента в който не узряла до концепцията за личен блог и страница във Facebook.Лайковете се натрупат и когато споделя за обичаните си улички, магазините, където пазари, за желаните места за разходка в Истанбул.

 

Често пъти броди из многомилионния град по молба на феновете си. Един от тях е 18-годишният Айхан Караоглан. Той написа авторска музика особено за представянето на книгата й „ Щипка серотонин “ в София.  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР