Малдивите са малък островен архипелаг, разположен в Индийския океан.Те се

...
Малдивите са малък островен архипелаг, разположен в Индийския океан.Те се
Коментари Харесай

Това е Раят на земята: Интересни факти за Малдивите

Малдивите са дребен островен архипелаг, ситуиран в Индийския океан.

Те се състоят от 1196 коралови острова, групирани в 26 атола. Тези острови образуват две паралелни вериги, като са разпръснати в територия от 90 000 квадратни километра, която прави Малдивите една от най-разкъсаните страни в света.

Голяма част от островите са обкръжени от коралови рифове и пясъчни плажове, като единствено 203 от тях са обитаеми.

Градът Мале е единственият град и столица на Малдивите и се намира на най-големият остров. Всяко атол има приблизително по 5 до 10 обитаеми острова и 20 до 60 ненаселени острова. Малдивите са също най-ниската страна в света, като най-високата точка на тях доближава единствено 2,3 метра, въпреки че има и някои острови с дюни, достигащи до 3 метра височина.
Климатът на Малдивските острови
Малдивите се характеризират със постоянен екваториален мусонен климат (Am) съгласно Кьопеновата подредба на климата.

Това значи, че техният климат е мощно повлиян от огромната повърхност от Южна Азия. Поради обстоятелството, че Малдивите имат най-ниската надморска височина в света, там температурите са непрекъснато високи, а влажността е на високо равнище. Това предизвиква друго загряване на земята и водата. През цялата година температурите на въздуха варират сред 24 и 33 °C, а междинната им стойност е 28,2 °C.

Най-ниските междинни минимални температури са през ноември (25,2 °C), а най-високите междинни оптимални – през април (31,6 °C). Температурата на водата в Малдивите през цялата година е сред 27 и 29 °C.

Средно на денонощие има от 6,68 слънчеви часа през септември до 9 слънчеви часа през март. Средните годишни превалявания са 2540 милиметра на север и 3810 милиметра на юг. Най-малко са преваляванията през февруари (38 мм) и март (74 мм), а най-вече през май, ноември и декември (216 – 231 мм). Влажността на въздуха в Малдивите е висока, само че не се усеща толкоз заради непрекъснатия бриз. Постоянният приток на мокър морски въздух от Индийския океан посредством мусоните също въздейства на климата в Малдивите.

Малдивите имат два съществени сезона - изсъхнал през зимата (януари - април) и дъждовен през лятото (май - декември), като мощни ветрове и стихии всекидневно съпътстват втория.

През април и май има преход от сухия североизточен мусон към влажния югозападен мусон, който е обвързван със югозападни ветрове и нормално господства от началото на юни до края на август.

Въпреки това, метеорологичните условия в Малдивите не постоянно подхождат на мусонните режими на Южна Азия, като мусонното въздействие е по-силно на север от Малдивите заради съществуването на екваториални течения.
Интересни обстоятелства за Малдивите
За последните 100 години равнището на океана в този район се е повишило с 20 сантиметра, само че към 1970 година равнището е паднало със същия брой сантиметри. Според някои прогнози, има възможност до 2050 година островите да изчезнат изцяло, поради покачването на равнището на морето. Други прогнози плануват, че до 2100 година равнището на океана в този регион ще се издигне с към 60 сантиметра.

През 2004 година, земетресение в Индийския океан доведе до образуването на огромно цунами, което аргументи обилни вреди на стопанската система, обществото и околната среда. Множество хора останаха без дом, а естествените запаси бяха съществено развалени, като се провокираха необратими вреди.

Почвата на островите е формирана от към 15 сантиметра хумус, след което следва песъчлив пласт с дебелина от 50 до 60 сантиметра и по-късно пясък.

Кокосовите палми са доста публикувани на островите и са националното дърво на страната. Въпреки това, поради неналичието на прясна вода, други типове растителност са необичайност.

Някои от дърветата, като да вземем за пример манго, стартират да умират заради просмукването на солена вода от почвата. Повечето от непрекъснатите поданици на островите се обезпечават с питейна вода посредством дъждовна и грунтова вода.
Забележителности
Джамията Хукуру Миски
Пристанището с обичайните лодки " дхонис "
Мавзолеите и монументи в Мале
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР