Малайзия е подготвена да засади“ облаци, след като качеството на

...
Малайзия е подготвена да засади“ облаци, след като качеството на
Коментари Харесай

В Малайзия засаждат облаци за дъжд срещу смога

Малайзия е готова да „ засади “ облаци, откакто качеството на въздуха в някои елементи на страната доближи нездравословни равнища заради смог от горски пожари в прилежаща Индонезия, съобщи БГНЕС.
Смог постоянно покрива елементи от Югоизточна Азия по време на сухия сезон, когато изгарянето се употребява за почистване на земя в Индонезия за насаждения за палмово масло, за нужни за хартиената промишленост култури и други. Това провокира постоянно гнева на прилежащите страни.
Поради последното към този момент огнище на пожари елементи от източния щат на Малайзия Саравак на остров Борнео бяха покрити от смог през последните няколко дни.
Индексът на замърсителите тук-там доближи " доста нездравословни равнища ", съобщи Гари Тесейра, чиновник в министерството на околната среда.
„ Изключително тежко е в Кучинг “, сподели Тесейра за Агенция Франс Прес, имайки поради град от половин милион души.
Той сподели, че Малайзия е подготвена да извърши така наречен засяване на облаци, т.е. впръскване на разнообразни субстанции – като сребърен йодид, с цел да провокира дъжд в опит да облекчи смога.
" В момента, в който обстановката в облака е подобаваща, химикалите ще бъдат заредени и самолетът ще излети и ще извърши засяването ", сподели той.
Някои страни правят „ сеитба “ в небесата при продължителни суши, с цел да провокират дъжд и да изчистят въздуха, като впръскват избрани химикали в облаците, макар че някои специалисти слагат под въпрос успеваемостта на сходни действия.
Бу Сянг Вун, 47-годишен инженер в Кучинг, разказа небето като " мътно, горещо с миризма на опушено ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР