Малък астероид или комета, известен като A/2017 U1, е преминал

...
Малък астероид или комета, известен като A/2017 U1, е преминал
Коментари Харесай

Първият, идващ от звездите - учени смятат, че е преминал обект, който не е от Слънчевата система

Малък метеорит или комета, прочут като A/2017 U1, е минал през последните седмици през Слънчевата система, само че не принадлежи към нея, пристигнал е от друга част от нашата вселена и евентуално в никакъв случай повече няма да се завърне.

Това настояват американски учени, съгласно които става дума за първият междузвезден обект, следен от Земята.

A/2017 U1 е с диаметър към 400 метра, пристигнал е от съзвездието Лира и е привлякъл вниманието с необикновената си орбита.

Откривателят Боб Уерик е употребявал комплицирана система от телескопи в Университета на Хавай, която непрестанно сканира звездното небе за сходно събитие. " От десетилетия чакаме този миг ", споделя Пол Чодас, началник на Центъра за проучване на обекти, преминаващи край Земята към Лабораторията за реактивно придвижване (Jet Propulsion Laboratory) на американската аеро-космическа организация (NASA). " Отдавна има теоретични доказателства, че такива обекти съществуват - метеорити или комети, движещи се сред звездите и преминаващи през нашата Слънчева система - само че това е първият път, когато записваме подобен обект. "

Той е минал покрай орбитата на Меркурий на 2 септември, след което мощната гравитация на Слънцето го е принудила да направи изострен завой и го е запратила в нова посока. На 14 октомври обектът е минал най-близо до Земята - на към 19 милиона километра.

" Движи се извънредно бързо и по траектория, която ни разрешава да твърдим, че обектът напуща нашата звездна система и няма да се завърне ", изяснява Дейвид Фарнокия от NASA.

Ако се удостовери, че това е междузвезден обект, то ще би трябвало Международният съюз на астрономите да вкара нови правила за назоваването на членовете на тази категория.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР