Максималният размер на обезщетението за безработица стимулира леженето на дивана

...
Максималният размер на обезщетението за безработица стимулира леженето на дивана
Коментари Харесай

Васил Велев: Максималният размер на обезщетението за безработица стимулира злоупотребите

Максималният размер на компенсацията за безработица подтиква леженето на дивана и злоупотребите, разяснява на съвещанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество/НСТС/ ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев. Той посочи, че представители на работодателската организация в Гоце Делчев са пресметнали, че злоупотребите в района с компенсации от Национален осигурителен институт за тъй наречените френска безработица са за над 10 млн.лв.

" Заминават за една седмица във Франция с рейс - проведено, назначават се там на минимална заплата в някоя компания и се връщат назад и се записват като безработни у нас. И получават 12 месеца по 1800 лева лежешком на дивана, само че източвайки обществените фондове. Това е огромен камшик. Такива феномени има в Кюстендил, Смолян, Благоевград и отиват над 100 млн. източвания на обществените фондове и крах на нравите. Законодателството сега предизвиква това ", възмущава се Велев.

Управителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов изясни, че се прави надзор, а при всяко открито нарушаване се алармират Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Измамниците пък били основно счетоводни компании.

" Пенсионния модел значително беше опустошен и тук няма почтени ", счита ръководителят на АИКБ. Той подсети, че сега идентични пенсии получават и тези, които са били със междинна подготовка и обезпечени на действителни приходи, и тези, които не са внасяли действителни приходи.

" Това не е заслужено ", означи Велев и поддържа концепцията на финансовия министър Асен Василев най-бедните пенсионери да се подкрепят посредством обществената система до линията на беднотия.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР