Максималният осигурителен доход, който в момента е 3000 лв., да

...
Максималният осигурителен доход, който в момента е 3000 лв., да
Коментари Харесай

Бизнесът: Таванът за осигуряване да се индексира като пенсиите - с 6.1%

Максималният застрахователен приход, който сега е 3000 лева, да се осъвремени по швейцарското предписание за индексиране на пенсиите от 1 юли, вместо да се подвига до 3400 лева от 1 април, както възнамерява държавното управление.

Тази позиция ще пазят четирите работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, на утрешното съвещание на съвета за тристранно съдействие. На него държавното управление, бизнесът и синдикатите ще разискват проекто бюджетите на страната, здравната каса и Държавното публично обезпечаване за 2022 година

Тезата на вицепремиера и финансов министър Асен Василев е, че оптималният приход, върху който се начисляват осигуровките, би трябвало да се подвига синхронно със междинната работна заплата в страната и за 2022 година би трябвало да е 2.3 пъти от междинната заплата през миналата година. Така се получава таван от 3400 лева

" Спекулация е, че оптималният застрахователен приход би трябвало да е % от междинната заплата. Ние сме подписали споразумение със синдикатите, че той би трябвало да се трансформира по швейцарското предписание за индексация на пенсиите ", разяснява Васил Велев, ръководител на АИКБ. 

Правителството разгласи, че от 1 юли пенсиите ще бъдат осъвременени с 6.1%. Това значи оптималният застрахователен приход от средата на годината да стане 3183 лева

Ако оптималният застрахователен приход се усилва на 3400 лева, таванът на пенсиите би трябвало да се усили в доста по-голяма степен и да доближи 1800 лева

Работодателските организации не са съгласни, че единствено ИТ секторът ще бъде обиден от повдигането на тавана за обезпечаване. И обясниха, че в този отрасъл работят около 50 000 души, до момента в който броят на работещите у нас със заплати над 3000 лева е към 200 000 души.

Работодателските организации не одобряват и сериозния растеж на минималната работна заплата от 1 април на 710 лева при настоящи 650 лева " Това е работна заплата, а не обществена помощ. Тя би трябвало да се създаде. Не съществува европейска инструкция, която да обвързва минималната заплата със междинната и да споделя, че би трябвало да е 60% от нея ", разяснява още Васил Велев. 

Той пресметна, че с минимална добавка за прослужено време от 0.6% (т. нар. класове) и 20 година трудов стаж най-ниското месечно заплащане ще стане 780 лева, което е повече от 50% от 1520 лева междинна заплата за страната сега.

Работадателските организации упорстват още да бъдат осведомени за дейностите на правителството по поправките в националния проект за резистентност и развиване, откакто Брюксел го върна за доработка преди два месеца . " Толкова време към този момент не можем да забележим обновения вид и по какъв начин отговаряме на забележките на Европейската комисия. Все още не сме се срещали и с отрасловия министър на нововъведенията ", уточни Добри Митрев, ръководител на БСК.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР