Макс Верстапен постигна 13-ата си победа за сезона и продължава

...
Макс Верстапен постигна 13-ата си победа за сезона и продължава
Коментари Харесай

Верстапен лети към трета поредна титла

Макс Верстапен реализира 13-ата си победа за сезона и продължава да се приближава до трета поредна международна купа във Формула 1. Нидерландският водач на Ред Бул потегли от първа позиция, направи извънредно чисто каране и изцяло справедливо се поздрави с триумфа в Гран при на Япония в 16-ия кръг на сезона.

За 25-годишния водач това е победа №48 в кариерата, а с нея той донесе и купата при конструкторите на отбора си. Почти несъмнено нидерландецът ще вземе отличие и при водачите още в идващия старт на 8 октомври, когато е надпреварата за Голямата премия на Катар.



С представянето си на " Сузука " Верстапен се реваншира за петата си позиция в Сингапур преди седмица, когато за пръв път от началото на сезона не зае първо или второ място в класирането.

Единственият сериозен миг за нидерландеца бе още на старта, когато той трябваше да отбрани полпозишъна си първо от офанзивата на австралиеца Оскар Пиастри, а по-късно и от тази на британеца Ландо Норис. След като преодоля този миг Ферстапен получи чиста писта пред себе си и до края нямаше никакви проблеми. Доста по-напечено обаче се оказа зад него.

Още при захода към първия завой имаше серия от конфликти в средата и в дъното на колоната. Един от най-засегнатите бе съотборникът на Ферстапен Серхио Перес. В опита си да се защищити от двата болида на Ферари мексиканецът удари Люис Хамилтън (Мерцедес) и бе заставен още във втората обиколка да влезе за счита на предното крило.

В дъното на колоната китаецът Гуаню Чжоу, финландецът Валтери Ботас и тайландецът Алекс Албон изгубиха места и време на старта, само че на противоположния полюс бе Фернандо Алонсо. Испанският деец от отбора на Астън Мартин съумя да употребява хаоса, с цел да се изкачи от десето на шесто място, а колата за сигурност се изтегли от пистата в края на четвъртата обиколка, когато надпреварата се рестартира.

В 13-ата обиколка Перес се замеси в нов случай, откакто при опит да изпревари Кевин Магнусен отвътре на един от завоите се заби право в датчанина, който пък се завъртя на пистата. Това докара до нови провали по болида на мексиканеца и той завърши присъединяване си в надпреварата.



Добрата вест за Ред Бул бе представянето на Макс Верстапен. Нидерландецът се движеше изцяло необезпокоявано на първото място и с всяка последваща обиколка трупаше все по-голяма преднина пред Оскар Пиастри и Ландо Норис. Двамата съотборници в МакЛарън бяха вплетенети в тежка борба между тях за втората позиция, само че нямаха никакъв късмет да догонят международния първенец.

Норис, който още на старта съумя да изпревари Пиастри, загуби мястото си за сметка на австралиеца, защото при влизането на Пиастри в бокса бе оповестена виртуална кола за сигурност, което забави Норис. Британецът обаче съумя да си върне второто място в 27-мата обиколка, като в този миг той бе и най-бързият водач на пистата.

Най-нестандартната тактика за днешния ден бе избрал Джордж Ръсел. Британският водач на Мерцедес кара единствено с едно прекъсване в бокса. Той потегли от осма позиция, само че 10 обиколки преди края се държеше на четвъртото място зад Ферстапен, Норис и Пиастри.

Ръсел въпреки всичко бе изпреварен от Шарл Льоклер с Ферари, след което пък се оказа в борба със съотборника си и съотечественик Люис Хамилтън за петото място. От създалата се обстановка се възползва и испанецът Карлос Сайнс-младши. Пилотът на Ферари съумя да се " залепи " на задното крило на Хамилтън и по този начин тримата влязоха в директен конфликт за петото място в последните пет обиколки.

В този миг Ръсел получи директива по радиото да пропусне пред себе си Хамилтън, само че да направи нужното, с цел да забави Сайнс и британецът се оправи оптимално добре с тази задача. Той обаче не бе по никакъв начин удовлетворен от решението на отбора да бъде привилегирован седемкратният международен първенец Хамилтън и не спести рецензиите си.

В 50-ата обиколка Сайнс също съумя да изпревари Ръсел и още веднъж подгони Хамилтън. Опитният британец обаче не разреши изненада в оставащите три обиколки и резервира мястото си в топ 5.

Българска телеграфна агенция
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР