Макс Ферстапен ликува с първа шампионска титла във Формула 1

...
Макс Ферстапен ликува с първа шампионска титла във Формула 1
Коментари Харесай

Драма във Формула 1: Верстапен триумфира в последната обиколка

Макс Ферстапен ликува с първа шампионска купа във Формула 1 откакто победи в неповторимо последно съревнование за сезона на пистата " Яс Марина " в Абу Даби, ОАЕ.
Шест обиколки преди края всичко изглеждаше ясно и купата отиваше при Хамилтън, само че Латифи катастрофира, излезе Сейфти Кар и Верстапен изпревари Хамилтън в последната обиколка с по-нови гуми.

Хамилтън започва чудесно и изпревари Макс Верстапен още преди влизането в първи завой. Битката сред тях обаче продължи до седми завой, където Макс съумя да влезе в слипстрийма на мерцедеса и нападна отвътре на завоя. Хамилтън излезе отвън очертанията, с цел да избегне контакт и се върна на пистата пред противника си. Ред-Бул незабавно желаеха британецът да върне позицията, защото Верстапен го беше изпреварил, само че това не се случи, а стюардите обявиха, че няма потребност от санкции към Хамилтън. Това докара до няколко диалога сред " биковете " и ФИА по радиото, само че решението беше дефинитивно.

В 15-та обиколка Макс спря в бокса за твърди гуми и основно излезе пред Валтери Ботас, а единствено обиколка по-късно Хамилтън също спря за твърди гуми и се озова на втора позиция зад Серхио Перес с другия Ред-Бул. Нидерландецът съумя да изпревари Ландо Норис, само че се озова зад Карлос Сайнц, който успяваше да го задържи зад себе си за наслада на Мерцедес. В 19 обиколка той въпреки всичко остави испанския водач на Ферари зад себе си.

В 20-та обиколка Хамилтън настигна Перес, а той направи всичко допустимо да забави британеца. В рамките на обиколка и половина Чеко кара по-бавно от нормалното, с което забави Люис и разреши на Верстапен да го приближи. В последна сметка обаче в 21-та обиколка Хамилтън изпревари мексиканеца.

Малко по-късно, каращият в последното си съревнование във Формула 1 Кими Райконен получи проблем в спирачките и се наложи да се отдръпна от конкуренцията.
В 37-та обиколка беше оповестена виртуална кола за сигурност, поради отпадане на Антонио Джовинаци. Хамилтън реши да остане на трасето, само че Верстапен и Перес влязоха в бокса за чисто нови твърди гуми 20 тура преди края.

Макс стартира доста интензивно да стопява задатъка на Люис, само че 10 обиколки преди края напредъкът му се забави и Хамилтън остана на към 12 секунди пред Верстапен.

Четири обиколки преди края Никола Латифи се удари тежко в стената на последните завои и беше изкаран сейфти кар. Верстапен се втурна в бокса и постави меки гуми, а Хамилтън остана със остарелия си хард. Така сейфти кар-а влезе в бокса преди началото на последната обиколка и Верстапен съумя в четвърти завой да изпревари Люис с доста по-добрите си гуми.

Така финалното класиране при водачите наподобява по този начин - 394.5 точки за Верстапен против 388.5 в актива на Хамилтън, който остана на една обиколка от рекордна осма купа.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР