Макрон посещава Бангладеш, за да „консолидира“ индо-тихоокеанския тласък на Франция

...
Френският президент Еманюел Макрон посети Бангладеш в опит да консолидира“
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон посети Бангладеш в опит да „консолидира“ индо-тихоокеанската стратегия на своята страна и да противодейства на „новия империализъм“ в регион, където Китай влиянието се разширява все повече.

„Въз основа на демократичните принципи и върховенството на закона, в регион, изправен пред нов империализъм, ние искаме да предложим трети път – без намерение да тормозим нашите партньори или да ги водим към неустойчива схема“, Макрон, говорейки в английски, каза на премиера на Бангладеш Шейх Хасина в понеделник.

САЩ и Китай се състезават за влияние в по-широкия регион, а Макрон избута Франция като предлагаща алтернатива. Бившата колониална сила все още държи останките от своята империя като територии, включително острови в Индо-Тихия океан.

„Бангладеш постепенно възвръща мястото си на световната сцена“, каза Макрон, говорейки след пристигането си в столицата Дака в неделя след приключването на срещата на върха на Г-20 (Г-20) в съседна Индия.

Той похвали това, което нарече „огромен успех“ на южноазиатската страна, бързо развиваща се икономика и осмата по население нация в света с повече от 170 милиона души.

Макрон проведе разговори с Хасина и посети мемориала на баща й, първия президент на Бангладеш, шейх Муджибур Рахман, преди да се върне в Париж.

Хасина каза, че „натискането на Макрон за стратегическа автономия е в съответствие с нашата собствена външна политика“, докато говореше на вечеря, за да го приветства. „Смятаме, че сте глътка свеж въздух в международната политика“, каза тя.

Няколко западни правителства изразиха загриженост относно политическия климат в Бангладеш преди общите избори, които трябва да се проведат преди края на януари. Нейната управляваща партия доминира в законодателния орган и го управлява на практика като гумен печат.

Посещението в Дака също така ще бъде „възможност за задълбочаване на двустранните отношения със страна, която преживява бързо икономическо развитие … и която се стреми да диверсифицира своите партньорства“, казаха от президентския Елисейски дворец.

Бангладеш ще поръча 10 самолета Airbus

Макрон също така каза, че Бангладеш се е ангажирал да поръча 10 самолета от Airbus, отбелязвайки първата сделка на южноазиатската страна с европейския производител на самолети след преминаване от доминирания от Boeing флот.

Френски официални лица казаха, че сделката за широкофюзелажните самолети A350, която все още се финализира, е с водещия национален превозвач Biman Bangladesh Airlines Ltd.

„Благодаря ви за доверието в европейската космическа индустрия. И този ангажимент за 10 Airbus A350 е важен“, каза Макрон в изявление пред медиите след среща с Хасина.

Biman Bangladesh разполага с флот от повече от 20 самолета предимно Boeing, повече от половината от които са с широк корпус, и някои турбовитлови Dash 8.

Махбуб Али, младши министър на гражданската авиация на Бангладеш, каза, че първоначалната поръчка ще бъде за два самолета Airbus.

„Поискахме 10 самолета на етапи. Техническата комисия сега оценява. Тези самолети ще се използват по нови и стари маршрути. Във флота на всяка държава има Airbus и Boeing. Но имаме само Боинг, нито един Еърбъс“, каза Али.

Biman Bangladesh отправи искане за повече широкофюзелажни самолети, тъй като пътуванията отбелязват силно възстановяване след пандемията. Превозвачът лети без прекъсване до 20 дестинации по света, включително Великобритания, Малайзия, Тайланд и Канада.

Посещението на Макрон в Бангладеш следва тихоокеанско пътуване през юли до френските отвъдморски територии Нова Каледония, Вануату и Папуа Нова Гвинея, както и междинна спирка в Шри Ланка, в която той очерта своята индо-тихоокеанска стратегия, насочена към „повторно ангажиране ” Франция към региона.

В неделя Макрон се срещна с индийския премиер Нарендра Моди в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Срещата последва посещението на Моди в Париж през юли.

Френското президентство предположи, че през последните шест месеца Макрон е „направил повече за Южна Азия, отколкото за едно десетилетие“.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР