Макрон казва, че френският посланик „буквално е държан заложник“ в Нигер

...
Президентът Еманюел Макрон каза, че френският пратеник в Нигер живее
Коментари Харесай

Президентът Еманюел Макрон каза, че френският пратеник в Нигер живее като заложник във френското посолство и обвини военните ръководители, че блокират доставките на храна към мисията.

Посланикът живее от „военни дажби“, каза Макрон пред репортери в източния град Семюр ан Оксоа в петък.

„Докато говорим, имаме посланик и дипломатически персонал, които буквално са държани като заложници във френското посолство“, каза той.

„Те възпрепятстват доставките на храна“, каза той, явно имайки предвид новите военни управници на Нигер. „Той яде военни дажби.“

Военните лидери на Нигер казаха на френския посланик Силвен Ите, че трябва да напусне страната, след като свалиха президента Мохамед Базум на 26 юли.

Но 48-часов ултиматум за него да напусне, издаден през август, беше приет с него все още в сила, тъй като френското правителство отказа да се съобрази или да признае военното правителство за легитимно.


Превратът беше осъден от Франция и повечето от съседите на Нигер.

Макрон каза, че пратеникът „не може да излиза, той е персона нон грата и му отказват храна“.

Попитан дали Франция ще обмисли да го върне у дома, Макрон каза: „Ще направя каквото се договорим с президента Базум, защото той е легитимният орган и аз говоря с него всеки ден.“

Франция държи около 1500 войници в Нигер и каза по-рано този месец, че всяко пренасочване може да бъде договорено само с Bazoum.

Новите лидери на страната разкъсаха споразуменията за военно сътрудничество с Франция и поискаха войските да напуснат бързо.

Макрон от седмици отхвърля призива за отстраняване на френския посланик, позиция, подкрепена от ЕС, който определи искането като „провокация“.

Подобно на Франция, каза говорителят на външните работи на ЕС Набила Масрали миналия месец, ЕС „не признава“ властите, които заеха властта в Нигер.

Бедният регион Сахел на юг от Сахара претърпя това, което Макрон нарече „епидемия“ от преврати през последните години, като военни режими замениха избраните правителства в Мали, Буркина Фасо и Гвинея, както и в Нигер.

Миналата седмица полковник Амаду Абдрамане, говорител на лидерите на преврата в Нигер, обвини Франция, че събира сили и оборудване в западноафриканските страни с оглед на започване на „военна интервенция“ срещу Ниамей.

Нигер също е въвлечен в противопоставяне с Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), която заплаши да се намеси с военни средства, ако дипломатическият натиск за връщането на Базум на поста се провали.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР