Макет на самолета, с който живата торпила Димитър Списаревски –

...
Макет на самолета, с който живата торпила Димитър Списаревски –
Коментари Харесай

Изложба на авиомодели в памет на Списаревски бе представена в Лом

Макет на самолета, с който живата торпила Димитър Списаревски – Спаич пази небето над Родината, бе един от акцентите в неповторимата галерия в НЧ „ Постоянство 1856 “ в Лом, отдадена на 75 години от гибелта на летеца.
Eкспозицията показа модели над 70 самолета, направени от хартия. Автор на неповторимите модели е украинският художник Игор Шатохин. „ Аз не върша модели на цивилен или спортни самолети, а единствено на военни – руски, немски, американски, английски, френски, итиалиански, японски, които са оставили диря в историята. Имам модели от Първата международна война като „ Иля Муромец” и „ Фокер”, както и на всички страни, които са строили бойни самолети по време на двете международни войни. Направих изтребителя на Димитър Списаревски – „ Месершмит G-2”, на който той е летял. У нас в Украйна, както и по света, знаят за българския въздушен ас, а в Япония камикадзета са изучавали неговия героизъм. ", сподели Игор Шатохин.
Летецът Димитър Списаревски умира при военен полет на 20 декември 1943 година, откакто смъква тежък американски бомбардировач „ Либърейтър “ Б-24 посредством въздушен таран по време на бомбардировка над София.
След представянето на изложбата, слово “Живот и звезден момент на Димитър Списаревски “ произнесе историкът-изследовател Зоя Апостолова, която показа и малко известни обстоятелства от живота на героя в Лом в интервала 1919-1931 година Апостолова показа и възпоменателния вестник „ Роден да лети “, отдаден на живата торпила Спаич.Поздравителен адрес към уредниците и участниците в тържественото отбелезяване на 75 години от героичната крах на Димитър Списаревски изпрати президентът на Република България Румен Радев. Приветствие сервира и кметът Пенка Пенкова, която разгласи, че с подаяние на известния гръден хирург проф. доктор Иван Гаврилов, на улица „ Ивайло “ в Лом, където е живяло семейство Списаревски, ще бъде подложен барелеф.
Представителният отбор на Въоръжените сили на Република България „ Армейска ария “ извърши едни от най-обичаните български патриотични и национални песни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР