Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това

...
Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Македонският премиер търгува с правата на българите там срещу това да започнат преговори

Македонският министър председател търгува с правата на българите там против това да стартират договаряния за участие в Европейския съюз.

Това мнение изрази водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов в „ Тази заран “ по.

От това, което сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски, не се схваща дали българите ще бъдат записани в конституцията на Република Северна Македония. Той сподели – да, само че откакто стартират договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз. Той се пробва да търгува с тематиката за правата на българите. Темата с правата е един от главните правила на Европейския съюз, изясни той.

Според Каракачанов диалозите към този момент на втората поред среща сред новото българско и македонско държавно управление се занимават със странични въпроси – за какво няма гранично-пропускателни пунктове, за какво няма Коридор № 8, за какво няма засилено културно съдействие или такова в региона на защитата.

По думите му Скопие през годините не е проявявало предпочитание да се развиват тези тематики. Един от сътрудниците на Ковачевски в бившето държавно управление на Заев преди 6-7 месеца на съвещание на министерски съвет беше споделил, че Македония няма интерес от Коридор № 8, който да свързва Черно море с Адриатика, тъй като това щяло да ускори българското въздействие в Македония, разяснява Каракачанов. Според него с сходно говорене още веднъж ще бъдем очевидци на шоу – едни хубави приказки, потупване по рамото, само че никакви резултати.

Текстът, за който става дума, е в преамбюла на македонската конституция. В него са разказани народностите, които живеят в Македония. Тук не става въпрос за малцинствени права. Не желаеме българите като малцинство да получат някакви изключителни права, а да бъдат приети, че съществуват изобщо, съобщи водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Според него смяната на конституцията няма да е лесна, има условие за болшинство от 2/3. Затова и предложи много по-лесни дейности, които могат да се случат първоначално, в случай че македонската страна желае:

Да бъдат оправдани всички тези десетки хиляди жители на сегашната Северна Македония, които след 1944 година бяха избити без съд и присъда или бяха съдени по инсталирани комунистически процеси, единствено тъй като бяха българи. Тези хора бяха упреквани, че са сътрудници на окупатора, последователи на фашистката Вътрешна македонска революционна организация, великобългарски шовинисти и така нататък Там бяха оправдани последователите на Сталин, само че българите не. И за това не е нужна смяна в конституцията.

И различен въпрос, който не изисква смяна на конституцията – езикът на омразата:

Да се трансформират учебниците по история, литература, география и така наречен монументи, плочи, които ги има из цяла Македония и които съдържат засегнатост към българите.

Като директен участник в срещите, договарянията и подписването на Договора за добросъседство сред България и Македония в предишния мандат Каракачанов съобщи, че и в този момент няма огромно доверие на това, която се показва пред медиите. И тогава имаше срещи, другарски вечери, наздравици за общата ни история, само че всичко това беше досега, в който се подписа контракта и досега, в който Македония влезе в НАТО. После като срязани с нож, нещата секнаха, уточни той.

Аз персонално като министър на защитата съм подписал 3 или 4 съглашения за съдействие с още неприетата тогава в НАТО страна Македония. Това всичко секна сега, в който Македония през 2018 година стана член на Алианса. Това им е коронният номер. Управляващите в Македония хвърлят в публичното пространство едни очаквания, приказват хубави приказки, само че като си реализиран задачата – не помнят обещанията. Явно мислеха, че като станат член на НАТО външният напън ще принуди България да не помни за езика на омразата, за антибългарското образование, които се прокарва целеустремено посредством образованието и културата, натърти водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Красимир Каракачанов не има вяра в този момент нещо да се промени. По-скоро ще има опит с едни интензивни контакти да се стигне до там, че на обществото да му омръзне да слуша за Македония и тогава тихомълком да се промени българската позиция. Това е техният сюжет, акцентира той.

В умозаключение Каракачанов даде един любопитен факт:

Докато шефът на техните специфични служби дава отговор за работата на комисията и членовете на историческата комисия от македонска страна са му директно подчинени, на отчет пред него, нищо няма да се промени. А аз не слушам да са го сменили. Всъщност цялата антибългарска политика там се води от един кръг хора. Човекът, който ръководеше интервенциите против България на специфичните служби в Титова Югославия, е началник на сегашните им специфични служби. И този човек управлява този развой, тъй че нищо няма да се промени, колкото и срещи да се създадат.

Ако Македония желае да покаже на България, че е доброжелателна, то дано да вземем за пример да демонтира тези погрешни исторически и гадни като наличие плочи, посъветва Каракачанов и даде образец:

На мен като министър на защитата ми се е налагало да влизам в македонска казарма, на входа на която има надпис за някакъв комунистически партизанин, пристигнал от Съветския съюз, и бил погубен от българските фашисти. Ама той не е погубен от българските фашисти, а като терорист, навлязъл от Сърбия, бил е погубен от българската армия, тъй като атакува българска военна част!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР