Македонският парламент одобри т.нар. френско предложение за започване на преговори

...
Македонският парламент одобри т.нар. френско предложение за започване на преговори
Коментари Харесай

Македонският парламент одобри френското предложение за ЕС

Македонският парламент утвърди така наречен " френско предложение " за започване на договаряния за участие на страната в Европейския съюз, оповестява БГНЕС. Предложението беше подкрепено от 68 народни представители. В пленарната зала участваха 69 от общо 120 депутати. " За " гласоподаваха депутатите от ръководещата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански обединения.

Гласуването протече по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в Народното събрание участва и посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир. На днешното съвещание депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев посочи, че СДСМ отсега нататък ще се назовава СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че " ще лежат в пандиза за изменничество, ще лежат и ще дават отговор, тъй като македонският народ е толерантен, македонският народ го е посочил през историята, македонският народ е и мирен, македонците умеят да простят, само че за някои неща няма амнистия ", цитира думите му македонското електронно издание " Курир ".

Дискусията през последните два дни мина в напрегната атмосфера. Опозицията подвигна звук по време на изявленията на депутатите от ръководещото болшинство, стигна се и до словесни спорове и взаимни обвинявания сред депутатите от държавното управление и опозицията.

Дебат всъщност за френското предложение по този начин и не се състоя, а прерасна в антибългарска нервност, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и даже дезинфекция. Преди началото на дебатите в македонския парламент открити писма с апел да се одобри френското предложение насочиха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Припомняме, през цялата минала седмица опозицията в РСМ организираше митинги против приемането на така наречен френско предложение. В края на юни българският парламент даде своето утвърждение, доказано и с решение на държавното управление.

" Днес държавното управление прегледа признатите в Асамблеята изводи и въз основа на тях взе решение да утвърди предлагането на френското президентство от 30 юни. С решението даваме старт на процеса на договаряния за присъединение към Европейски Съюз и приключваме следващата историческа стъпка за страната ни ".

Това сподели министър-председателят Димитър Ковачевски на конференция в държавното управление, съпроводен от министри от своя кабинет, заяви МКД. Той сподели, че се отваря развой за осъществяване на втората стратегическа цел след тази с участието в НАТО, а това е участието в Европейски Съюз.

" Днес имаме преговорна рамка, в която македонският език и еднаквост са предпазени, историческите въпроси са отвън нея и сме на крачка от първата междуправителствена конференция, която ще означи началото на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз. Днес откриваме нова опция за страната и за просперитета на жителите. Съвсем скоро нашият македонски език ще се чуе публично в Европейски Съюз ", сподели Ковачевски.

Той остро атакува македонската съпротива, която " нададе писък " и която, съгласно него, сподели, че не я интересуват държавните ползи, а " белите дворци и тем сходни ".

Утре от 10.00 часа в Министерството на външните работи ще се организира второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред Република България и Република Северна Македония.

В рамките на срещата ще бъде изработен обзор на осъществяването на Договора за приятелтво, добросъседство и съдействие и ще бъдат контрактувани ограниченията за неговото дейно осъществяване през идващия интервал. За задачата ще бъде подписан протокол сред министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи. В 11:45 управлението на Министерство на външните работи ще даде конференция. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз. Това е развой, който започнахме дружно още през 2017 година, когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на напред във времето общата история сред нашите две страни. По време на българското председателство на Европейски Съюз през 2018 година ние бяхме тези, които върнахме тематиката за разширението в дневния ред на Европа. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз е основна за мира, разбирателството и просперитета. Това разяснява във " Facebook " водачът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов.

Република Северна Македония направи голяма историческа стъпка по европейския си път като одобри предлагането на френското председателство. Това е безапелационна крачка напред по пътя за участие в Европейския съюз. Философия на Движение за права и свободи още от началото на 90-те години е участие на страните от Балканите в НАТО и Европейски Съюз, с цел да има мир, сигурност и непоклатимост в района. Това написа във " Facebook " водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Гласувайки през днешния ден суверенно предлагането на Франция в края на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз, македонският парламент още веднъж прави решителния избор на Европа. Франция ще застане до Северна Македония по време на първата междуправителствена конференция, която ще отвори историческа фаза в процеса на нейното присъединение към Съюза. Това написа в " Туитър " френският президент Еманюел Макрон.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР