Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО, след като

...
Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО, след като
Коментари Харесай

Македония започна предприсъединителни преговори за членство в НАТО

Македония стартира предприсъединителни договаряния за участие в НАТО, откакто страната публично получи покана на срещата на върха в Брюксел на 12 юли.

На посещаване в Македония е Делегация на НАТО, водена от шефа по европейските и световни въпроси на алианса Джеймс Макки, която с представители на всички заинтригувани институции, участващи в този развой ще обсъдят политически, финансови и правни въпроси, както и въпроси по сигурността и защитата в границите на договарянията за участие.
На днешната конференция с националния координатор за НАТО Стево Пендаровски Макки изрази очакване, че Македония ще стане 30-та членка на НАТО в околните 18 месеца. Той уточни, че откакто приключат вътрешните процедури в страната и откакто парламентите на всички страни-членки на НАТО ратифицират решението за влизане, Македония ще стане 30-и член на алианса.
„ Вашата страна взе участие в продължение на няколко години в процеса на партньорство за мир и в подготовката на проекти за участие, което значи, че тя е в действителност подготвена “, сподели Макки.
„ С визитата на тази висша делегация на НАТО, де факто стартират предприсъединителните договаряния, а това, че делегация на НАТО е тук незабавно след приемането на решението на срещата на върха в Брюксел значи, че алиансът е подготвен фактически да поеме уговорките, за които от години повтаря. Това е " политиката на отворени порти ", сподели Пендаровски. „ Ще обсъдим това, което е типично за предприсъединителните договаряния с всяка страна до момента - от военно-технически въпроси до правните и финансови последствия от бъдещото участие на страната в алианса.
След конференцията представителят на НАТО ще се насочи към Министерството на външните работи, където ще участват представители на институциите, участващи в този развой, а по-късно още веднъж ще се върне в Народното събрание, където ще има втора среща с представители на държавното управление.
Пендаровски предвижда, че процесът на предприсъединителните договаряния ще завърши през идващите няколко месеца.
„ Основната политическа задача на държавното управление, Договорът с Гърция, продължава да бъде нашата причина за пълноправно участие “, сподели той, добавяйки, че се чака до края на годината договарянията да приключат, съобщи БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР