Македония е част от несбъднатия блян, както се казва в

...
Македония е част от несбъднатия блян, както се казва в
Коментари Харесай

Проф. Андрей Пантев: Искаме да развиваме с РС Македония братски отношения

" Македония е част от несбъднатия идеал, както се споделя в една ария. Бисмарк беше споделил България да не мисли за Македония, че там ще откри гробницата си. Гробница не намерихме, само че останахме с едно възприятие на надълбоко незадоволство от това, че събирането на българския етнос в българското землище не се реализира по оня желан метод, за който мнозина мечтаеха и починаха по чукарите и планините на Македония в името на този блян. ", Това сподели за предаването " На Фокус " по Нова тв. историкът проф. Андрей Пантев.

Той напомни, че страната Македония е била основана по един изтънчен и низък метод. На тях им споделиха, че не са сърби, само че не са и българи.

" Ние не можем да живеем постоянно с историята. Ние надълбоко се покланяме към тези, които са оставили кости по тези хребети и равнини. Не може постоянно да споделяме " ти какъв македонец си ". Това има противоположен резултат ", счита историкът.

" Ние желаеме да развиваме с тях същински приятелски връзки ", сподели още той.

Според него последното активиране на диалозите сред двете страни е плод на непознато въздействие.

" Аз съм за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз. Когато признахме първи независимостта на Македония си споделих, че който признава държва на Балканите по-късно ще би трябвало да признава и език, и история ", добави проф. Андрей Пантев

По въпроса с спора Русия - НАТО - Украйна историкът счита, че съществуването на нуклеарно оръжие защищава и задържа разрастването му.

" Локални конфликти ще има. Няма да има огромен спор. Няма смисъл, никой не желае и няма изгода от подобен. Но би трябвало да е ясно, че на руснака не можеш да му наложиш нещо със мощ ", акцентира проф. Пантев.

Според него съществуването на НАТО няма аналог и причина да съществува, само че ние като член би трябвало да съблюдаваме отговорностите си.

" Призивът от страна на Русия НАТО да се изтегли от България е дебелашка интервенция и страната трябваше да отговори съответно ", безапелационен е Андрей Пантев.

" Трябваше някой да гласоподава срещу НАТО, срещу базите, срещу съкращаването на ракетите, срещу войната в Ирак. Ние бяхме четирима души в целия парламент и бяхме като вещици ", спомня си той дните в Народното събрание.

Целия диалог гледайте във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР