Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга

...
Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга
Коментари Харесай

Антарктида през погледа на готвачите

Макар за Антарктида да е писано доста, до момента никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които подготвят. Излиза неповторимото издание „ Антарктическа кухня “, отдадено на кулинарните обичаи на Ледения континент с над 60 предписания от 29 полярни готвачи. 

Главни герои в това издание са представители на 29 разнообразни националности, езици и култури от целия свят, обединени към масата посредством храната, която подготвят за жителите на полярните бази. Те посвещават труда си на здравето, физическия и нравствен комфорт на хората, които живеят и работят в тези сурова и изолирана среда. Книгата е самобитен кулинарен калейдоскоп на международната кухня с кулинарни оферти от всички точки на планетата. 

Историята за проучванията на Антарктида се оказва неразривно обвързвана с историята за кулинарните обичаи на експедициите до континента. „ Антарктическа кухня “ отдава респект и на най-първите експедиции до Ледения континент. Исторически обзор от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения подвиг и за прехраната в зората на полярните проучвания, когато продуктите за храната са главните локални скотски типове – пингвини и тюлени. Читателят може да прочете и обща информация за континента и живота там, да осъзнае компликациите и заплахите, заобикалящи хората от разнообразни точки на света, които всяка година се насочат към Антарктида, с цел да разгадават и учат нейните секрети в името на науката и човечеството.

 Книгата дава скъпа и любопитна информация от кухните на антарктическите задачи на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Англия, Германия, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Съединени американски щати, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония. „ Антарктическа кухня “, богато илюстрована с исторически и модерни фотографии, прибавя към разказите и рецептите на шеф-готвачите обзор на прехраната на континента още от зората на неговото проучване през така наречен Героична ера.

Автори на книгата са проф. Христо Пимпирев, български академик, полярен откривател и шеф на Българския антарктически институт; Хавиер Качо, испански публицист, академик и началник на испанската полярна база „ Хуан Карлос I ”; и журналистът и фотограф Иглика Трифонова. 

„ Отдавна имаме концепцията да напишем тази книга. И тримата неведнъж сме пътували до Антарктида и постоянно сме желали да отдадем на антарктическите готвачи почитта, която заслужават. Защото посредством своите ястия те основават чувството, че си покрай своята страна, до своето семейство, до своя дом, когато в действителност си толкоз надалеч от тях. Искахме да им дадем думата, искахме да ни кажат за какво са решили да готвят на Антарктида. “ – споделят създателите на книгата.

Чуйте повече детайлности от звуковия файл.
Премиерата на   „ Антарктическа кухня “  е на 6 октомври 2021 година (сряда) от 18,00 ч. в Аула Магна в Ректората на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “
Двете издания на книгата – на български и на британски език – ще показват авторите  проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо и Иглика Трифонова ; модератор Живко Константинов. На събитието са поканени ръководителите на задграничните дипломатически задачи и културни центрове в България, представители на държавната власт и медии, членове на Българския антарктически институт, сътрудници на плана.

Снимките са предоставени от Българския антарктически институт и изд. Егмонт
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР