Макар украинците да нямат числено превъзходство, в момента те постигат

...
Макар украинците да нямат числено превъзходство, в момента те постигат
Коментари Харесай

Защо контраофанзивата на Украйна е толкова успешна

Макар украинците да нямат числено предимство, сега те реализират огромни триумфи. Как се изяснява това?

Андреас Флокен: " Особено значим е моментът на изненадата, от който украинците се възползват ", показва Флокен. По неговите думи украинците и преди са се опитвали да ударят най-слабите места на съветските войски, открити посредством разследващи задачи и потреблението на дронове. Когато се разбере, че несъмнено обитаемо място се отбранява единствено от една съветска бойна единица, украинците нападат с три, въпреки тяхната войска да е по-малобройна от съветската. Така офанзивата води до локално или даже районно превъзходство. Моментът на изненадата в това отношение е доста значим и всичко зависи от обстановката.

Какво е Вашето пояснение за тези моменти на изненада? Бихте ли споделили, че връзката от украинска страна е по-ефективна – нещо, което руснаците очевидно не са предполагали?

Андреас Флокен: Мисля, че украинските елементи споделят добре, а към това се прибавят положителното обмисляне и положителното осъществяване на интервенциите. Руснаците евентуално не са допускали, че Украйна ще нападна на североизток - тъй като се говореше, че е почнала огромна контраатака на юг в региона на Херсон. Поради това руснаците даже трансферираха част от войските си от изток на юг и по този начин на изток се откриха пролуки, улеснили украинците. Говори се, че съветската войска по-късно е запълнила тези пролуки, изпращайки там доброволци и релативно млади бойци без задоволително опит. А всичко това вероятно е асъдействало в забележителна степен за триумфа на украинската офанзива. Трябва да се означи също, че и методът на осъществяване на интервенциите от украинска страна има огромен принос за триумфите – украинците работят гъвкаво, откриват къде са слабите места в съветската защита и насочват натам офанзивите си.

Според Вас какво още включва тактиката на Украйна?

Андреас Флокен: Украинците от дълго време се пробват да нападат и да унищожават командните централи и логистичните центрове на съветските елементи, което стана допустимо едвам с помощта на ракетните установки за артилерийски огън HIMARS - те им разрешиха да проникват надълбоко в тила на руснаците. Това пък докара до такава степен, че на съветските елементи по фронтовата линия започнаха да не им доближават боеприпаси, след което украинците започнаха да ги нападат тъкмо в тези най-уязвими точки - явно те са постъпили на изток точно по този метод.

Каква роля играе в това отношение поддръжката, оказвана от Запада?

Андреас Флокен: Подкрепата на Запада е доста значима - без нея нищо сходно не би било допустимо. Тук става дума за разнообразни оръжейни системи - самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ракетните установки за артилерийски огън HIMARS от Съединени американски щати, както и за доставените от Германия три ракетни установки " Марс ". Свои оръжия предоставиха също британците и норвежците. Към това се прибавят и мунициите, защото потребността от муниции е голяма. Само преди няколко седмици се говореше, че съветските елементи имат голямо превъзходство в това отношение, само че най-малко при тази атака се видя, че може да се работи и иначе - че тя може да се реализира сполучливо с наличните средства и посредством предоставяната от Запада поддръжка.

Играят ли роля и други фактори?

Андреас Флокен: Тактиката, методът, по който се работи, бойният дух – всичко това играе роля. Очевидно е, че украинците, които пазят страната си, са стимулирани доста по-различно от агресорите. Руснаците изпитват сега огромен проблем и с попълненията – нуждаят се от доброволци и запасняци, защото Путин не разгласи генерална готовност. По този метод той желае да покаже, че не се води война, а единствено „ специфична интервенция “, каквото е формалното ѝ наименование в Русия. Затова, съгласно формалните изказвания, се ангажират единствено доброволци, само че не и наборници – от позиция на Кремъл сходно нещо би обезпокоило руснаците.

Може ли освен това състояние да се заключи, че силите на съветските елементи са отслабнали доста?

Андреас Флокен: Руските войски понесоха големи загуби. Западните специалисти считат, че убитите и ранените в това време са към 80 000. Това в действителност са огромни загуби, с чиято отплата руснаците имат проблеми. В момента в Русия се поставят старания за сформирането на доброволчески батальони благодарение на финансови тласъци. Плаща се доста - приказва се за суми до 5000 евро месечно. Въпреки това набирането на бойци остава проблем.

Какви военни варианти има Путин да реагира на този украински напредък?

Андреас Флокен: Опциите му не са доста. Непосредствено след сполучливата атака видяхме, че бе атакувана инфраструктурата - огромни елементи от Украйна останаха в продължение на часове без ток и вода. Може да се допусна, че ще има още по-интензивни въздушни удари, което би било стъпка към ескалация. А може и още веднъж да се отвори фронт на север - в това число с елементи от Беларус. Но това наподобява доста рисковано и към този момент не е евентуално. Трябва да се види дали Русия ще се реорганизира, с цел да отвърне на удара. Тъй като е ясно, че за момента съветските елементи не са в положение да продължат да преследват главната си цел – установяването на надзор над Донбас, тъй като значими логистични центрове и градове като Изюм са под украински надзор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР