Макар и с голямо закъснение вече имаме процес, който е

...
Макар и с голямо закъснение вече имаме процес, който е
Коментари Харесай

Борислав Сандов: В нашия случай говорим за огромни пропуснати ползи от милиарди левове

Макар и с огромно забавяне към този момент имаме развой, който е почнал -  жителите и всички заинтригувани страни могат да реагират до 13 септември, когато изтича процесът за публично разискване за трите териториални проекта за Перник, Кюстендил и Стара Загора. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Борислав Сандов, някогашният министър на околната среда и водите в кабинета " Петков " във връзка така наречен зелен преход, към който се стреми България.

Според него показаните преди дни Териториални проекти за обективен преход на трите региона Перник, Кюстендил и Стара Загора надграждат в някаква степен това, което преди повече от година е почнало като развой:

" И беше съвсем на финалната права точно в нашето държавно управление като равнище за пускане на този развой. Уви, това не се случи. Имаше закъснение, ние пропуснахме към този момент да осъществяваме част от ограниченията и загубихме към 200 милиона лв.. Цялата стойност на Плана за обективен преход за България, като една от страните с въглищна енергетика, е над 2.2 милиарда. Така че остават едни 2 милиарда лв., които биха могли да подкрепят процеса за промяна на тези въглищни райони, които по този начин или другояче имат потребност от такава промяна ", счита някогашният министър.

Според него без значение от проектите и от този вид планове и начинания -  България като част от Европейския съюз и като част от света, би трябвало да премине към чиста енергетика и да ограничи доста изхвърлянето на парникови газове в атмосферата, които водят до климатичните промени, очевидци на които сме непрекъснато към този момент.

" В нашия случай по-скоро приказваме за големи пропуснати изгоди от милиарди лв., които да подкрепят точно на тези райони, и те да се развиват в една чиста промишленост, чиста енергетика. А тук, в българските условия приказваме за още нещо: В момента регионите Кюстендил и Перник стават заложници на Стара Загора, защото нямаме проблеми с проектите за Кюстендил и Перник, дори българската страна се опита да ги отдели от този на Стара Загора, само че Европейската комисия не позволи несъмнено, тъй като това е общ метод, той би трябвало да се ползва изцяло на национално равнище ", разяснява още Сандов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР