Макар и на пръв поглед да са малки и лесни

...
Макар и на пръв поглед да са малки и лесни
Коментари Харесай

Подстригване на морско свинче - как, кога и защо?

Макар и на пръв взор да са дребни и лесни за гледане, морските свинчета изискват поддръжка. Това е първото, което би трябвало да знаете за тях ако сте решили да се сдобиете точно с подобен домакински любим. Ще се постанова постоянно да поддържате ноктите и козината. Всички тези грижи за морското свинче са значими, в случай че желаете то да живее дълго.

Днес ще обърнем внимание на козината на морското свинче. Трябва да знаете, че за нея е значима цялостната грижа. Дългокосместите морски свинчета изискват всекидневно сресване, тъй като другояче козината им ще се заплита. Важно е да премахвате всеки формиран възел.

При късокосместите морски свинчета разресването също е належащо, само че за сметка на това – доста по-рядко. Не бива да пренебрегвате и постоянно разчистване, изключително на късокосместите породи. Пребиваването в клетката и прекомерно дългата прическа са равни на несъмнено замърсяване.

Можете да купите на любимеца си специфична четка, която се продава във всички зоомагазини. Не бива да забравяте на сресвате животинчето си, тъй като в случай че се образуват прекомерно огромни възли, може да се наложи да отрежете козината напълно.

Не по-важна е постоянното подкастряне на морското свинче. Козината на дългокосместите морски свинчета пораства с към 1 сантиметър месечно. Кога се подстригва морското свинче? Правилото е следното: сега, в който козината стартира да се влачи по земята, значи моментът за нова прическа е пристигнал. През лятото ще би трябвало да подстригвате козината по-къса – толкоз къса, че да не се заплита през жегата. Важно е да установите каква дължина е удобна за вашето морско свинче, тъй като всичко е самостоятелно.

 Подстригването на морското свинче е значим миг от негоовто развъждане

Поддръжката на задоволително къса четина е значимо, тъй като в клетката тя ще се изцапа с урина. Редовната подстрижка може да се погрижи и за здравето на морското свинче, предпазвайки го от някои инфекции, образуващи се от бактерии в резултат на замърсяване. Прическата на морското свинче постоянно би трябвало да е съобразена с климата на мястото, на което живеете.

Правилото – колкото по-къса е козината, толкоз по-добре през топлите месеци. Дори и домашният ви любим да ви харесва повече бухнал, помнете, че козината не разрешава естествено изстудяване и животното може да прегрее през лятото.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР