Макар и много закъснели, поставихме началото на устойчив в дългосрочно

...
Макар и много закъснели, поставихме началото на устойчив в дългосрочно
Коментари Харесай

С приходите от тол системата ще могат да се рехабилитират и поддържат три пъти повече пътища във всяка област

Макар и доста закъснели, поставихме началото на резистентен в дълготрайно финансово отношение бранш. С предстоящите доходи от въвеждането на тол системата за тежкотоварни коли, която ще проработи от 16 август 2019 година, ще могат да се рехабилитират и поддържат три пъти повече пътища във всяка област. Ресурсът, който ще се генерира, ще е в пъти по-голям. Очаква се още през 2020 година той да е два пъти и половина по-голям от досегашните приходи.

Това съобщи при присъединяване си в полемиката " Европа в нашия дом “ в Разград заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Поетапно ще бъде ремонтиран пътят Разград – Кубрат, разяснява районният заместник-министър. През тази година ще завърши почналият през 2016 година ремонт на сектор от пътя. Предвижда се да стартира ремонт и на още 9 км от него. В област Разград през 2017 и 2018 година със средства от държавния бюджет в размер на близо 24 млн. лева са ремонтирани 98 км пътища. Сред тях са сектори от пътя Търговище - Разград. Ремонтирани са също прави и от третокласния път, по който преминава натоварен трафик на тежкотоварни коли, пренасящи инертни материали, земеделска продукция и материали за завода за фаянс и теракота в гр. Исперих.

Със средства от Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 в областта вече са рехабилитирани близо 21 км от второкласния път Търговище – Разград, който е съществена транспортна връзка за областите Търговище, Разград и Силистра и обезпечава съгласуваност и с огромна част от Южна България.

Заместник-министър Нанков обърна внимание, че има систематичен проблем и с финансирането на ВиК бранша и европейските средства също не вземат решение дълготрайно проблемите. Общините в област Разград нямат достъп до тях поради неналичието на консолидация. Добрата вест е, че през идващия програмен интервал още веднъж ще има средства за води – питейни и отпадъчни, добави той. Местните управляващи би трябвало да създадат съзнателен избор дали ще пристъпят към консолидацията съгласно условието в една административна област да има един ВиК оператор. Не е късно за взимане на решение за сливане в асоциация и в област Разград, с цел да може през идващия интервал да има достъп до европейско финансиране.

От бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството в област Разград през последните три години са вложени 5 млн. лева Инвестициите включват и рехабилитация на ВиК мрежата в разградския ж.к. " Орел “. Със средства от ръководената от министерството Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 година се благоустроява градската среда. Заместник-министър Нанков уточни, че това е сполучлив образец за интегриран план и акцентира, че плановете по Оперативна програма “Регионално развитие” имат най-дълготраен и забележим резултат за хората
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР