Макар и малко като брой, в света на фотографията има

...
Макар и малко като брой, в света на фотографията има
Коментари Харесай

Маргарет Бурк-Уайт беше „един от най-ефективните хроникьори“ на своето време

Макар и малко като брой, в света на фотографията има дами, които са оставили ярка диря със своето творчество. Една от тях е и  Маргарет Бурк-Уайт. 

Американската журналистка, фотожурналистка и писателка е съоснователка на списание Life.

Маргарет Бурк-Уайт е родена през 1904 година в Бронкс, Ню Йорк. Интересът ѝ към фотографията стартира като занимание в младостта й, подкрепено от ентусиазма на татко й към фотоапаратите. През 1928 година тя се реалокира в Кливланд, Охайо, където започва  да работи в комерсиално фотографско студио и се концентрира върху архитектурна и индустриална снимка.

През 1929 година тя приема позицията на редактор в списание Fortune. През 1930-1932 година тя е първият западен фотограф, на който е позволено да влезе в Съветския съюз. Докато е в Съюз на съветските социалистически републики, тя снима Йосиф Сталин. Снимките й са оповестени за първи път през Списание Fortune през 1931 година под заглавието Eyes on Russia  и по-късно като книга със същото име.

Тя е първият американски задграничен фотограф, на който е позволено да снима руската промишленост и първата жена боен сътрудник (и първата жена, на която е позволено да работи в зони на бойни действия). През 1936 година тя е и първата жена фотограф за списание Life, наета от Хенри Лус, където нейните фотоси се появяват корицата.

Нейните фотоси от градежа на язовира Форт Пек са включени в първия брой на Life с дата 23 ноември 1936 година, в това число корицата. Тази фотография на корицата стана толкоз обичана, че беше представител на 30-те години на предишния век в серията от възпоменателни пощенски марки Celebrate the Century на Пощенската работа на Съединени американски щати.
Фотожурналистика

Маргарет Бурк-Уайт, сходно на Доротея Ланге или Уокър Еванс, прави вълнуващи фотоси на хора по време на американската икономическа рецесия през 30-те години на предишния век и по време на Втората международна война.

В началото на 30-те и 40-те години на предишния век тя пътува из Европа, с цел да улови появяването и развиването на нацизма в Германия, Австрия и Чехословакия, а към 1941 година също и комунизма в Русия.

Бурк-Уайт и тогавашният брачен партньор - писателя Ърскин Колдуел, си сътрудничат върху You Have Seen Their Faces (1937 г.), книга за изискванията в Юга по време на Голямата меланхолия.

Втората международна война

Маргарет Бурк-Уайт е първият боен сътрудник, а също и първата жена, работила във военна зона.

Корейска война

Тя служи като фотограф и по време на Корейската война от 1950-1953 година.

Заснима и насилието при разделянето на Индия и Пакистан

Маргарет Бурк-Уайт беше „ един от най-ефективните хроникьори “ на насилието, което избухна при оповестяването на независимостта и разделянето на Индия и Пакистан през 1947 година. 

Тя имаше умеене да бъде на точното място в точното време: тя интервюира и снима Мохандас К. Ганди единствено няколко часа преди убийството му през 1948 година

Вдъхновение

Твърди се, че Маргарет Бурк-Уайт е била въодушевена от чешкия фотограф, художник и публицист Ян Саудек. Той е един от най-известните чешки арт фотографи. Работата му повлия на международната снимка.

Изложби

Нейните произведения бяха изложени през септември 2003 година в галерия, озаглавена Great Jewish-American Photographers, формирана от произведения от архивите на списание Life и iPhotoart. Освен Уайт, в изложбата бяха включени произведения на Алфред Айзенщад (1898-1995 г.), Корнел Капа (1918-2008 г.), Нат Фейн (1914-2000 г.), Дмитрий Кесел (1902-1995 г.), Ралф Морс (починал 1918 г.), Джо Розентал (1911 г.) и Пол Шутцер (1930-1967 г.).

През 1990 година Маргарет Бурк-Уайт влиза и в Национална зала на славата на дамите. Една от нейните мощни страни е че няма задание и фотография, която да е маловажна за нея. Тя основава и първата фотографска лаборатория в списание Life.

Между 1939 и1942 година тя е женена за Ърскин Колдуел (1903-1987 г.) - американският публицист и публицист. Написал е 25 романа, 12 книги с репортажи и 150 описа, най-вече от средата на американския юг. Той разказва своята беднотия и расови проблеми.

Маргарет Бурк-Уайт умря от заболяването на Паркинсон към осемнадесет години след появяването на първите признаци на заболяването - на 27 август 1971 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР