Макар и хората да смятат, че Мона Лиза от шедьовъра

...
Макар и хората да смятат, че Мона Лиза от шедьовъра
Коментари Харесай

Учени оспориха ефекта на Мона Лиза

Макар и хората да считат, че Мона Лиза от шедьовъра на Леонардо следи посетителите с очи, немски учени настояват, че това е единствено психически резултат, заяви в. "Мирър ".

"Хората могат да почувстват, че някой от фотография или картина ги следи, в случай че изобразеният гледа тъкмо напряко " - сподели проф. Гернот Хорстман от университета на Билефелд.

"Ако погледът е леко встрани, отново може да се чувстваш следен " - добави той. В тези случаи отклонението е до пет градуса и индивидът усеща като че ли го гледат към ухото.

Учените са създали за проучването си повече от 2000 измервания на погледа на Мона Лиза. Те са открили, че той не е пряк, а е към дясната страна на фена. С такова усещане останали и участниците в опита. Ъгълът на погледа бил приблизително 15,4 градуса.

"Следователно терминът "ефектът на Мона Лиза " е неакуратен. Той илюстрира мощното ни предпочитание да ни гледат, да бъдем в центъра на нечие внимание, да сме значими за някого, даже и да не го познаваме " - изясни проф. Хорстман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР