Макар и да не са им наложени мита, китайски производители

...
Макар и да не са им наложени мита, китайски производители
Коментари Харесай

Китайски компании обмислят да преместят част от производството си в Югоизточна Азия

Макар и да не са им наложени мита, китайски производители на облекла и играчки са обезпокоени от изострената обстановка сред Съединени американски щати и Китай и обмислят пренасяне на фабриките си в страни като Виетнам

Още по тематиката
Икономиката на Китай се забавя, преди комерсиалната война със Съединени американски щати да има резултат

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие доближава най-ниската стойност от 2016 година насам
16 юли 2018
Съединени американски щати готвят мита върху китайски импорт на стойност 200 милиарда $

Облагането ще стартира най-рано през септември тази година
11 юли 2018
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай стартира

Съединени американски щати постановиха мита за 34 милиарда $, Китай отговори неотложно
6 юли 2018 Влошаващите се търговски връзки сред Съединени американски щати и Китай може да принудят китайските производители да реалокират производството си в по-евтини страни, написа Financial Times. Сред премисляните места за релокация са страните в Югоизточна Азия, най-много Виетнам.

Обтегнатите връзки сред Вашингтон и Пекин доведоха до това двете страни до момента да са си наложили мита за импорт за 50 милиарда $, а несигурността принуждава китайските производители да търсят разновидности за вложения отвън страната.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашва също по този начин да наложи спомагателни 10% мита за китайски импорт за към 200 милиарда $.

Извън Китай

Работещи в индустриалния център на Китай, провинцията Гуандун, изясняват, че новите мита и нестабилната обстановка ги карат да обмислят пренасяне в околните страни, където в последно време заплащането внезапно се повишава. Жоу Чоу, който ръководи фабрика за бебешки дрешки в провинцията и е президент на отдела за дребни и междинни бизнеси към Генералната комерсиална камара в Хонконг, не вижда протичащото се като " краткосрочна рецесия ". Той изяснява, че компанията му ще проучва опциите в азиатските страни, " с цел да избегнем китайския риск ".

Много потребителски артикули като облекла и играчки към момента не са част от листата с наложени мита, само че Чоу е безапелационен, че американските търговци и доставчиците им от Китай би трябвало да имат подготвен проект за есенния сезон, тъй като " никой не може да допусна какво ще направи Доналд Тръмп ".

Друг производител на играчки от провинцията, който доставя Disney и Mattel, признава, че от началото на годината продуктите му минават " рискови " проби при американския граничен надзор.

Производството на електронни артикули към този момент е изместено от Китай към други югоизточни азиатски страни, само че тежките търговски връзки със Съединени американски щати принуждават и други фирмите да преразгледат веригите си на доставки, споделя ръководителят на Федерацията на промишленостите в Хонконг Джими Куок.

Има към този момент и забавени от американска страна поръчки на китайски артикули поради изострената обстановка. Анхело Чи, който ръководи японската компания за електронни артикули Aoyagi, споделя, че компанията му, която до момента е произвеждала в Китай, обмисля редица нови тактики, в това число пренасяне на част от производството си във Виетнам. " Но всички решения са приблизително и дълготрайни ", добавя той.

Трудна релокация

Но преместването на производството ще отнеме няколко години, което тормози притежателите на предприятия. В това време Съединени американски щати и Китай може да се договорят, а е допустимо митата на Тръмп да разширят обсега си и да включват страни като Виетнам точно с цел да се избегне " избягването на мита ".

Тридесет китайски производители отпътува за Мианмар през септември, с цел да проучат опциите за бизнес в страната. Притесняват се обаче от още една смяна на курса в политика - президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин може още веднъж да се сприятелят.

Освен че ще отнеме време, сходно пренасяне ще е " скъпо и мъчно ", предизвестява комерсиалният специалист и някогашен шеф в Nike Джон Коули. Фабриките, които изнасят за Америка, са длъжни да дават отговор на редица условия – екологични, трудови, за качество, а новите производства би трябвало да се научат да дават отговор на стандартите. От друга страна, усетът на потребителите се трансформира стремително, на което китайските производители са привикнали.

Макар притиснати, притежателите на заводи в Китай няма да бързат да реалокират продукцията си, счита Коули. Но в случай че те към този момент са в развой на обсъждане, подтикнати от по-ниското възнаграждение в региона, " това може да е задоволително за тях да вземат решение ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР