Макар енергийният регулатор към момента да не предвижда от 1

...
Макар енергийният регулатор към момента да не предвижда от 1
Коментари Харесай

Скъпата държавна ТЕЦ все пак ще продава на бита, но ръстът на цената остава 3%

Макар енергийният регулатор все още да не планува от 1 юли за бита да се продава скъпия ток от държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " МИ2), това ще бъде променено в последния миг. На въглищната електроцентрала ще бъде дадена квота за семействата, само че това няма да се отрази върху към този момент изчисленото покачване на цените от идващия месец, разгласи служебният енергиен министър Андрей Живков на конференция в четвъртък.

Според плановете на Комисията за енергийно и водно контролиране от 1 юли токът за бита би трябвало да нарастне приблизително с 3 % - най-високо ще е в Западна България с над 4 %, а минимум – в Североизточно България с малко над 2 %. Това обаче е сметнато без количества от държавната въглищна централа, които костват много над пазарните цени.

Ако обаче централата не получи квота от контролирания пазар, каквито междувпрочем от 1 юли 2021 година не би трябвало да има, съгласно законова корекция, това значи да банкрутира и да останат без работа хиляди служащи в централата и мини " Марица Изток ". В същото време при започване на предходната година Народното събрание одобри решение, с което задължава министъра на енергетиката да не позволява прекъсване работата на Топлоелектрическа централа МИ2.

Решение без обществен стрес

" Търсим решение без обществен стрес. При това състояние единственото, което може да се направи, е да се дават квоти за контролирания пазар ", сподели Живков. Какви да са точните количества сега се разисква, само че задачата е да се приложи и механизъм, при който да се усили успеваемостта на въглищната централа двойно, с цел да може цената ѝ да не е толкоз скъпа и да не се отрази върху крайната стойност за бита, стана ясно то думите му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР