Макар че търпя доста критики, че не работи, за един

...
Макар че търпя доста критики, че не работи, за един
Коментари Харесай

Законите на 44-ия парламент: едно изпълнено обещание, няколко скандала и малко пиар

Макар че понасям много рецензии, че не работи, за един сезон конституираният на 19 април т.г. 44-и парламент съумя да одобри няколко значими закона, да отсрочи няколко противоречиви и да стане сцена за пиар на политическите сили, чиито следизборни законодателни начинания не срещаха поддръжката на други партии поради популизъм или политически игри. Справката за признатите законопроекти в първия пленарен сезон към момента не е оповестена, само че опозицията от " Българска социалистическа партия за България " към този момент пресметна, че за 41 съвещания е внесла 17 законопроекта, до момента в който ръководещите от ГЕРБ били подготвили единствено 9.

След изборите минималната пенсия се усили с единогласие

Третият кабинет на Бойко Борисов, в който съдружен сътрудник са " Обединените патриоти ", даде обещание нарастване на минималната пенсия за застрахователен стаж, а Народното събрание утвърди с единогласие законодателните ремонти за това. От 1 юли минималната пенсия за застрахователен стаж е 180 лв., а от 1 октомври - ще бъде 200 лв.. Критиките към това решение обаче са, че от октомври към 900 хиляди души у нас или 40% от пенсионерите ще получават минимума.

Единодушие ръководещи и съпротива демонстрираха и за приемане на първо четене на ограничения против неточните работодатели. Предстои те да бъдат дефинитивно утвърдени през септември.

Макар и с цирк, при който водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова накара премиера Бойко Борисов да пристигна в Народното събрание, Народното събрание показва единогласие при одобряването на декларация за Македония, която предшества подписването на контракта за добросъседство. Депутатите поеха ангажимент да го ратифицират в най-кратки периоди, само че желаят Министерският съвет годишно да им рапортува за осъществяването.

С цялостно болшинство Народното събрание избра и нов ръководител на здравната каса - проф. Камен Плочев.

Проба, скандал, неточност, отсрочване

Обществено възмущение новият парламент провокира за първи път през май поради законодателната самодейност на ръководещите за улеснение на строителството по Черноморието. След отрицателната реакция законопроектът бе отдръпнат.

По неотложност бе признат и законопроект, с който се отпускат пари за униформи на служителите на реда, които възнамеряваха митинг.

Малко преди парламентарната почивка и след голям брой отрицателни отзиви ГЕРБ отдръпна и различен противоречив план - за ограничението на финансирането на магистратските организации от Съединени американски щати. През есента обаче " Обединените патриоти " възнамеряват още веднъж да внесат поправката. Парламентът одобри магистратите да бъдат отстранявани от служба при обвинявания за тежки закононарушения.

Управляващи и съпротива отложиха решението за унищожаване на рестриктивните мерки за продажба на българска земеделска земя на чужденци, каквато законодателна самодейност имаше земеделското министерство. Страната ни е в наказателна процедура и в случай че възбраната не отпадне, България ще бъде санкционирана с най-малко 830 хиляди евро еднократно.
Голяма част от парламентарния живот бяха анкетните комисии, които проверяваха урана във водата в Хасково и ремонта на НДК.

Мажоритарен избор за реклама

И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия се зарекоха да трансформират изборната система. Управляващите даже внесоха план за мажоритарен избор на народни представители в два тура и с цялостно болшинство, каквото били поискали хората на референдума, само че той не срещна поддръжка. Партията на Бойко Борисов не съумя да убеди нито " патриотите ", нито опозицията да поддържат плана. Само депутати от " Воля " бяха " за ".

През есента се чака да бъде импортиран и различен план - за смесена изборна система, чиито създател е Българска социалистическа партия. Очакват се конфликти около концепцията за смяна на броя на мандатите в обособените многомандатни изборни региона.

И опозицията се опитваше да прокарва законопроекти, които никой не поддържа - за индексиране на всички остарели пенсии, за въвеждане на един учебник за всеки предмет в учебно заведение и така нататък

Трудното следва

През есента депутатите ще би трябвало да изберат 11 от общо 18 претенденти за Висшия правосъден съвет. Това ще е първият избор за кадровия орган на Темида, който ще се случи с квалифицирано болшинство - 2/3 от гласовете на народните представители, или над 160 гласа. Или претендент ще би трябвало да бъде подсилен с болшинство от гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия или и Движение за права и свободи.

Парламентът ще би трябвало да откри консенсус с научната общественост за въвеждането на единни минимални критерии за заемане на научни длъжности като професори, доценти и основни асистенти - план, който не можа да мине девет месеца на второ четени в предходното Народно заседание.

Предстои и депутатите да потвърдят дали ще вършат качествени законопроекти, които да са в публичен интерес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР