Макар че е оставена в чакалнята на НАТО, Швеция е

...
Макар че е оставена в чакалнята на НАТО, Швеция е
Коментари Харесай

Швеция е готова да приеме войски на НАТО

Макар че е оставена в чакалнята на НАТО, Швеция е подготвена да одобри краткотрайни бази на алианса на своя територия още преди фактическото си приемане в пакта, разгласи през днешния ден шведският министър председател Улф Кристершон, представен от Франс прес.

" Правителството реши, че шведските въоръжени сили могат да извършат подготвителни дейности с НАТО и страните от пакта, с цел да разрешат бъдещи взаимни интервенции ", написа шведският министър-председател в обща публикация с министър на защитата Пол Йонсон.

" Тези подготвителни дейности биха могли да се състоят във краткотрайно базиране на задгранично военно съоръжение и личен състав на шведска територия. Решението изпраща ясно обръщение към Русия и укрепва защитата на Швеция ", прецизират те в тази публикация, оповестена от всекидневника " Дагенс нюхетер ".

Въпреки че от юни 2022 година Швеция има статут на " поканена ", участието й към момента не е утвърдено от две от членуващите в Северноатлантическия алианс 31 сттрани - Турция и Унгария.

Само пълноправните страни членки обаче се употребяват от отбраната на прословутия член 5 на НАТО, според който офанзива против един от членовете на организация ще се счита за нахлуване против всички съдружници, показва Агенция Франс Прес.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР