Макар че деменцията е много по-често срещана при по-възрастните, всяка

...
Макар че деменцията е много по-често срещана при по-възрастните, всяка
Коментари Харесай

Голямо проучване идентифицира 15 фактора, свързани с риска от ранна деменция

Макар че деменцията е доста по-често срещана при по-възрастните, всяка година стотици хиляди хора биват диагностицирани с деменция с ранно начало (ДРН) и в този момент ново обстойно изследване хвърля светлина върху аргументите за това.

Повечето предходни проучвания в тази област са разглеждали генетиката, излъчена от потомство на потомство, само че тук екипът съумява да разпознава 15 разнообразни фактора, свързани с метода на живот и здравето, които са свързани с риска от ДРН.

" Това е най-мащабното и най-солидно изследване от този тип, провеждано в миналото ", споделя епидемиологът Дейвид Люелин от университета в Ексетър, Англия.

" Вълнуващо е, че за първи път то разкрива, че може да сме в положение да предприемем дейности за понижаване на риска от това изтощително положение, като таргетираме редица разнообразни фактори. "

Изследователският екип проучва данни, събрани за 356 052 души на възраст под 65 години в Обединеното кралство. Ниският социално-икономически статус, обществената изолираност, увреждането на слуха, инсултът, диабетът, сърдечните болести и депресията са свързани с по-висок риск от ДРН.

Недостигът на витамин D и високите равнища на С-реактивния протеин (произвеждан от черния дроб в отговор на възпаление) също усилват риска, както и съществуването на два от разновидностите на гена ApoE4 ε4 (генетичен сюжет, който към този момент е обвързван с заболяването на Алцхаймер).

Изследователите разказват връзката сред алкохола и ДРН като " комплицирана ". Докато злоупотребата с алкохол води до нараснал риск, умереното до тежко пиянство корелира с понижен риск - евентуално тъй като хората от тази втора група нормално са по-здрави като цяло (имайте поради, че тези, които се въздържат от алкохол, постоянно го вършат по медицински причини).

По-високите равнища на официално обучение и по-ниската физическа уязвимост (измерена посредством по-висока мощ на ръкостискане) също са свързани с по-нисък риск от ДРН. Всичко това оказва помощ да се запълнят някои от празнотите в познанията за това заболяване.

" Вече знаехме от проучванията на хора, които развиват деменция в по-напреднала възраст, че има редица рискови фактори, които могат да бъдат модифицирани ", споделя невроепидемиологът Себастиан Кьолер от университета в Маастрихт, Нидерландия.

" В допълнение към физическите фактори, психическото здраве също играе значима роля, в това число избягването на продължителен стрес, самотност и меланхолия. "

Въпреки че резултатите не потвърждават, че деменцията се дължи на тези фактори, те оказват помощ за построяването на по-подробна картина. Както постоянно при този тип проучвания, знанието за аргументите може да помогне за създаването на по-добро лекуване и превантивни ограничения.

Много от тези фактори могат да се трансформират, което дава повече вяра на тези, които се пробват да намерят способи да победят деменцията, а освен да я ръководят. В последна сметка тя може да бъде нещо, което можем да понижим, като живеем по-здравословно.

" Деменцията с ранно начало има доста съществено влияние, защото засегнатите хора нормално към момента имат работа, деца и ангажиран живот ", споделя неврологът Стиви Хендрикс от Университета в Маастрихт.

" Често се допуска, че повода е генетична, само че за доста хора в действителност не знаем каква тъкмо е тя. Ето за какво в актуалното изследване искахме да изследваме и други рискови фактори. "

Изследването е оповестено в JAMA Neurology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР