Макар банкнотите от 50 и 100 лева да се използват

...
Макар банкнотите от 50 и 100 лева да се използват
Коментари Харесай

Двайсетачките най-много в портмонето на българина


Макар банкнотите от 50 и 100 лв. да се употребяват от ден на ден в България, най-честата разменна банкнота си остава тази от 20 лв.. Близо 30% от “хартийките ” в портфейлите ни са с този номинал, съгласно данните на Българска народна банка за третото тримесечие. Към 30 септември в обраъщение са 130.6 млн. броя банкноти от 20 лв.. Българинът към момента не е толкоз богат, че да употребява най-много други банкноти. 

С минимален дял от 5.79% са петолевките. Статистиката сочи, че купюрите в обращение от 10, 50 и 100 лв. нарастват, като максимален е скокът на петдесетолевките. Темповете, с които се качва броят на банкнотите обаче, не е доста огромен. Процесът е равномерен, демонстрира анализът в дълготраен проект. 

Средната по стойност банкнота в обращение остава ниска - към 30 лв., като в края на третото тримесечие възлиза на 33.67 лв. Отчетено е леко нарастване по отношение на края на юни и малко по-голямо по отношение на края на 2016 г. За едногодишен интервал цената се е повишила с 1.84 лв., или с 5.78%, в резултат на плавното повишаване в паричното обращение на броя банкноти от 50 и 100 лв. спрямо останалите купюри.

 

Жълтите стотинки ни дрънкат в джоба

Най-много от стотинките, с които всекидневно работим, са жълти от по една и две. Макар от Българска народна банка да регистрират растеж в броя на монетите с номинал от 10 и 50, максимален си остава делът на “жълтурковците ”. Тенденцията към бърз напредък в паричното обращение на броя на монетите с най-ниска номинална стойност съществува от няколко години. Спрямо края на септември 2016 г. техният брой е повишен с 47.3 млн. (7.61%) за 1 стотинка и с 41.9 млн. (7.89%) за две стотинки. Делът на стоманените пари с номинал 1 ст. съставлява 29.79%  в общия брой на разменните монети. Към края на септември те са 669.1 млн. броя.  

В портфейлите на българина се събират повече монети от по 50 стотинки, левче и два лв., сочи още статистиката на Българска народна банка. Според нея е скочил броят най-много на левовите монети. 

Динамиката по стойност на разменните монети в обращение също резервира наклонността си към напредък от последните няколко години. Основен принос за растежа имат тези с високи номинал - от 1 и 2 лв. Общата стойност на монетите от 1 лв. в обращение в края на септември е 137.9 млн. лева, което им отрежда и най-големия дял - 39.45%./ Марица

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР