Мажоритарният собственик на къпалнята Мария Луиза Румен Гайтански-Вълка е предложил

...
Мажоритарният собственик на къпалнята Мария Луиза Румен Гайтански-Вълка е предложил
Коментари Харесай

Гайтански предлага на общината продажба на къпалнята Мария Луиза или имотно обезщетение


Мажоритарният притежател на къпалнята " Мария Луиза " Румен Гайтански-Вълка е предложил да продаде каузи си на Столичната община или да бъде заплатен с равносилен парцел. Това е съобщила за Българска телеграфна агенция Полина Витанова, ръководител на съвета на шефовете на общинското сдружение " Софийски парцели ", което има миноритарен дял в къпалнята.

Уточнява са, че Гайтански е изпратил писмо до Столичната община в понеделник (12 юни), което към този момент било прегледано от Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС), а през днешния ден би трябвало да бъде разисквано и в Комисията по стопанска система, благосъстоятелност и цифрова промяна. Димитър Шивачев, изпълнителен шеф на " Софийски парцели " и Витанова ще показват полученото писмо и ще го разясняват с членовете на комисията.

Витанова е прецизирала за Българска телеграфна агенция, че преди към месец е основана работна група със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за къпалнята " Мария Луиза ". В нея вземат участие общински съветници от всички политически групи в СОС и представители на администрацията. Работната група ще прегледа опциите Столичната община да си върне къпалнята.

Витанова акцентира, че в своето писмо Гайтански не е показал съответна сума или парцели, с които желае да бъде заплатен.

През юни 2022 година акционерното сдружение " Парк Мария Луиза " разгласи, че има намерение да възвърне къпалнята " Мария Луиза " в нейните действителни граници. Дружеството внесе заявление за издаване на виза за планиране. От сдружението " Парк Мария Луиза " оповестиха тогава, че ще обновят басейните, ще отстранен рисковите уреди, както и че не плануват строителството на паркинги и високи здания.

През юли 2022 година основният проектант на Столичната община Здравко Здравков издаде виза за къпалнята, с която се позволява планиране единствено на главно възобновяване и рационализация на лятната къпалня, без да се позволява ново строителство.

В началото на тази година поради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята Фандъкова сезира полицията и прокуратурата. Фандъкова наложи на притежателя на " Парк Мария Луиза " санкция в размер на 100 хиляди лева, защото от Столичната община са открили с изключение на изсечени дървета и изкопни диги, и премахване за изтриване на уликите.

През февруари 2023 година Столичната община разгласи, че визата за планиране на къпалнята " Мария Луиза " не позволява ново строителство и че планът на вложителя е само за възобновяване на къпалнята, без да се засягат дървета и би трябвало да се съгласува с Министерството на културата и Регионалната ревизия по околната среда и водите.

В началото на юни стана известно, че планът за реконструкцията на къпалнята е върнат от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) поради параметрите на плануваното надстрояване и дострояване.

Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков още през 2022 година предложи къпалнята " Мария Луиза " да се добави към резерватната част на Борисовата градина. Тогава към този момент няма да има апетити за строителство и къпалнята ще може още веднъж да отвори за хората, показва районният кмет. Тогава той уточни, че защото къпалнята " Мария Луиза " е най-вече частна, Столичната община би могла да отчужди или изкупи парцела. Трайков подсети, че в това време районната администрация " Средец " съумя да актува като общинска благосъстоятелност 12 дка. През есента на предходната година тези 12 дка, които години наред бяха заградени до къпалнята " Мария Луиза " в Борисовата градина, бяха върнати за обществено прилагане в рамките на парка, като оградата към тях бе отстранена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР