Мъжкият национален отбор на България по баскетбол записа една от

...
Мъжкият национален отбор на България по баскетбол записа една от
Коментари Харесай

Феноменален натурализиран американец Коди Милър-Макинтайър донесе историческата победа на България над световния шампион

Мъжкият народен тим на България по баскетбол записа една от най-великите победи в своята история, откакто надигра международния първенец Германия с 67:62 в зала " Арена Ботевград " в дуел от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Шест години след великата победа над Франция, през днешния ден " лъвовете " съкрушиха още една огромна мощ в международния баскетбол. Успехът е основен за упоритостите на България за класиране за шампионата следващата година, защото Бундестима е огромният любимец в групата, в която са още отборите на Черна гора и Швеция.

В основата на успеха е натурализираният Коди Милър-Макинтайър, който получи неотдавна български паспорт и незабавно се включи в националния тим.

Милър-Макинтайър беше най-резултатен за България с 23 точки, към които добави 5 битки и 4 асистенции.

Коди Милър-Макинтайър е родом от градчето Хай Пойнт в Северна Каролина. Висок е 191 сантиметра и се състезава главно на позицията плеймейкър, написа " Спортал ".

Запалва се по баскетбола още от дребен, като още в гимназията демонстрира своя капацитет и извежда тима на Военната академия Харгрейв до баланс от 38 победи и единствено 1 загуба през 2012-а. По този метод Милър-Макинтайър сграбчва окото на експертите и е оценен от скаутите на ESPN като гений с четиризвезден капацитет (от общо пет), като също по този начин е определен да играе в районния " Мач на звездите " Jordan Brand Classic в Шарлът. Освен това печели номинация и за най-престижния показателен мач за гимназисти - McDonald`s All-America, който събира най-хубавите баскетболисти от цяла Северна Америка.

Така се стига до заветния миг, в който Милър-Макинтайър взема решение да продължи развиването си в университета Уейк Форест, откъдето е тръгнал пътят на митове като великия Тим Дънкан и бъдещия член на " Залата на славата " Крис Пол. Милър-Макинтайър прави стабилен новобрански сезон за Уейк Форест със междинни индикатори от 8.1 точки, 2.7 битки и 2.6 асистенции. Постепенно атлетичният гард набира самочувствие и в третата си година към този момент е измежду най-резултатните състезатели в своя тим, постигайки по 14.5 точки на мач. Състезателят записва 9 мача с най-малко 20 маркирани точки през сезон 2014/15 и е един от шестимата играчи в конференцията ACC, които приключват акцията с общо над 1000 точки през акцията. В последната си година в колежа обаче Милър-Макинтайър получава фрактура в крайници и е заставен да пропусне първите осем мача на отбора си. Той по този начин и не съумява да надгради върху представянето си от миналия сезон и приключва колежанската си кариера със приблизително по 9.4 точки, 4.5 битки и 4.0 асистенции.

Следва несполучлив опит в Драфта на НБА, след което Милър-Макинтайър взема решение да направи това, което нормално вършат състезателите с капацитет, които не са съумели да намерят място в най-силната лига в света - да се впуснат в провокациите в Европа. Първият тим на плеймейкъра на Стария континент е елитния белгийски Льовен. Там Милър-Макинтайър показва, че е изцяло нагоден към стила на игра по европейските терени и се трансформира във водещ изпълнител на отбора си с по 17.2 точки, като също така свети и с по 5.8 асистенции на мач. Отборът му обаче е един от най-слабите в шампионата и губи 25 от 34-те си мача. След това обаче Милър-Макинтайър прави стъпка нагоре и отива да играе в мощната ВТБ Лига с екипа на Парма Перм през сезон 2017/18, като с съветския състав той реализира индикатори от 16.0 точки, 5.0 битки и 8.0 асистенции в 24 мача. Също като Льовен обаче, Парма не е по никакъв начин сполучлив през тази акция и финишира с актив от 7 победи и цели 17 загуби.

Интересен факт е, че през годините Милър-Макинтайър и правил несполучливи опити да си заслужи място в НБА. Той се е състезавал за тима на Лос Анджелис Лейкърс в Лятната лига през 2019-а, а един сезон по-рано даже облича екипа на дъщерния тим на Далас Маверикс - Тексас Леджендс, в Лигата за развиване. Милър-Макинтайър взима присъединяване в осем мача на " тексаските митове " и записва по 10.6 точки, 6.1 битки и 6.3 асистенции, само че по този начин и не съумява да си заслужи най-малко двупосочен контракт в НБА. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР