Мъжката брада се явява последния щрих, определящ визията на всеки

...
Мъжката брада се явява последния щрих, определящ визията на всеки
Коментари Харесай

Интересни факти за мъжката брада

Мъжката брада се явява последния щрих, определящ визията на всеки представител на мощния пол. В наши дни правила за носенето и няма. Решението е строго самостоятелно, като към момента дребна част от мъжете се допитват до стилисти.

В предишното обаче мъжката брада е обвързвана с доста символика. Правилата за носенето и са се определяли от религиозни, до чисто утилитарни и наложителни аргументи. Още в далечната 350 година прочие Хр. Александър Македонски заповядал на бойците си да се обръснат, заради простата причина, че когато влизали брадясали в борба, варварите елементарно ги хващали за брадите и ги обезглавявали.

Още преди тези събития, през древността, брадата е била знак на мъдрост и е свързвана с човешката душа. Смятана е за израз на геройство, защото юношите и евнусите нямали нито окосмяване, нито полова мощност.

През годините, в другите краища на света култа към брадата се променял. На места култа към мъжката брада я въздигнал в заветен признак. Това се породило от разсъжденията на хората, че щом продължавала да пораства на същото място даже след обръсване, значи боговете държали на нея.

Древните считали още, че в никакъв случай не бивало да се изхвърлят отрязани коси, нокти, мигли и т.н.т. заменими елементи от тялото, защото те били част от личността. А в случай че попаднели в злонамерени ръце, може ли да бъдат употребявани с цел да се навреди на дадения човек, най-много посредством магия. Най-правилното решение било отрязаните елементи незабавно да бъдат изгаряни.

 Мъжка брада

В другите религии култа към брадата също е постоянно срещано събитие. В исляма да вземем за пример мюсюлманите и до ден сегашен се кълнат в брадата на Мохамед. Евреите пък я считат за свещена. В Древна Гърция било задоволително да си космат, с цел да те сметнат за мъдрец. Даже древногръцката дума погонотрофос означавала „ мъж с брада ” и била синоним на мъдрец.

Друга символика на брадата разкрили египтяните и избрани царски империи. Тя дълго време била знак на власт. Те прикрепяли с панделки стоманени бради за лицата на кралете и даже цариците, както е показано на йероглифите, открити в гробовете на египетските фараони.

Жените с окосмени лица в никакъв случай не са се котирали високо в обществото. Чак до 15 в. дамите, имащи космати брадавици и мустаци били обявявани за вещици и горени на клада. Днес, за благополучие, с помощта на напредналата медицина, този проблем е елементарно разгадаем.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР