Мъжете харесват визуални шеги и ситуационен хумор, които са значително

...
Мъжете харесват визуални шеги и ситуационен хумор, които са значително
Коментари Харесай

Учени установиха защо мъжете и жените невинаги се смеят на едни и същи шеги

Мъжете харесват образни смешки и ситуационен комизъм, които са доста по-забавни за тях, в сравнение с за дамите, демонстрира изследване.

В същото време дамите правят оценка повече от мъжете шегите на политически тематики и тези по отношение на фамилните връзки.

Изводът е изработен измежду 3380 души, които са участвали на галерия на карикатури, оповестени в английски вестници и списания сред 1930 и 2010 година

При представянето на 19 двойки карикатури, от които са поискали от участниците да изберат обичаните си, са се появили разликите сред половете.

Като цяло мъжете избират образни смешки спрямо дамите.

Представителите на мощния пол харесват повече от дамите карикатурите, в които се употребява ситуационен комизъм, като да вземем за пример кутии с багра, падащи върху добре облечени хора на улицата.

Но те правят оценка по-слабо шегите на домашна тема, като да вземем за пример брака, както и политическите вицове.

Професор Робин Дънбар от Оксфордския университет, психолог, който проучва данните, споделя: „ Установихме, че мъжете се забавляват повече от дамите с образни, непосредствени смешки, като да вземем за пример ситуационни гафове - смешки като тези, в които някой се подхлъзва върху бананова кора. Изглежда, че дамите като че ли са по-задълбочени и избират по-изтънчени смешки за взаимоотношенията и метода, по който хората си взаимодействат “.

„ Тези резултати са ненапълно разумни, защото дамите нормално прекарват повече време в разискване на обществени взаимоотношения, до момента в който мъжете се сближават повече посредством смешки и опити да се разсмеят “, разяснява проф. Дънбар и добавя: „ Ситуационните гафове и образните смешки са бързи, остроумни и са склонни да провокират смях, тъй че може би дават отговор по-добре на метода, по който мъжете поддържат връзка “.

Карикатурите, оповестени във вестници и списания, са добър метод за премерване на възприятието за комизъм, защото нормално предават бърза смешка посредством едно изображение и най-малък брой думи - нормално балонче с тирада или надпис, написа Българска телеграфна агенция.

Проучването в Музея на карикатурата включвало шест типа карикатури: занимаващи се със обществени или политически коментари; съдържащи словесни смешки като каламбури или игра на думи; съдържащи образни шеги; показващи занимателни обстановки като попречване, рухване и др.; засягащи битови тематики.

Както мъжете, по този начин и дамите избират по-новите карикатури и намират за най-смешни словесните смешки, обществените мнения и шегите, свързани с битови обстановки. Този извод е изработен въз основа на карикатурите, които съгласно тях са им харесали най-вече от показаните двойки.

Жените обаче малко повече харесват битовите смешки, като тези, които се концентрират върху държанието на съпрузите и съпругите и сантименталните връзки като цяло, както и карикатурите за политически събития и политици в общественото пространство.

Може би е парадоксално, само че откривателите, които пишат в списание „ Хумор “ (Humor), допускат, че това може да се дължи на обстоятелството, че дамите се занимават със света по-рефлексивно, а мъжете - по „ по-повърхностен, учреден на хумора метод “.

Резултатите сочат още, че най-много двама герои в една подигравка са най-подходящи за разсмиване, без да се постанова хората да се напрягат прекалено много, с цел да схванат претекстовете на прекалено много хора в сюжета.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР