Мъж от Мисури, осъден на близо 16 години затвор за подпалване на пожар, който унищожи Ислямския център през 2020 г.

...
Мъж от Мисури беше осъден на близо 16 години затвор
Коментари Харесай

Мъж от Мисури беше осъден на близо 16 години затвор за предизвикване на пожар, унищожил джамия през 2020 г., според съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ.

Никълъс Джон Профит се призна за виновен за използване на огън за повреда на религиозна собственост и за използване на огън при извършване на федерално престъпление, се казва в съобщението.

Той е осъден на 191 месеца затвор, последван от три години контролирано освобождаване и е осъден да плати 551 217,91 долара реституция, според съдебните документи.

Профит „умишлено подпали ислямския център Кейп Жирардо на 24 април 2020 г., което беше първата сутрин на ислямския свещен месец Рамадан, поради религиозния характер на сградата“, според Министерството на правосъдието. Пожарът причини значителни щети на Ислямския център.

„Атаките срещу джамии в нашата страна са атаки срещу хора с вяра, които подкопават основното право на практикуване на религията без страх или насилие“, каза Кристен Кларк, помощник-главен прокурор към отдела за граждански права на Министерството на правосъдието.

Щети от пожар в Ислямския център на Кейп Жирардо, Мисури, се виждат на 24 април 2020 г. Щетите от пожар в Ислямския център на Кейп Жирардо, Мисури, се виждат на 24 април 2020 г. Джейкъб Виганд/Югоизточният Мисуриан/AP/ФАЙЛ

Профит е записан на охранителна камера да хвърля предмети през прозореца на Ислямския център на Кейп Жирардо, на около 120 мили южно от Сейнт Луис, рано сутринта на 24 април 2020 г., според Министерството на правосъдието.

Кадрите също така показват, че Профит пръска течност от два контейнера в джамията и след това използва „някакъв тип запалка“, за да запали пламъците, се казва в съобщение за новини по това време.

Предният вход и вторият етаж на сградата са значително повредени, каза полицията в Кейп Жирардо по време на палежа.

„Правото да се молите както желаете е в основата на идеалите на нашата нация. Когато някой атакува молитвен дом, той атакува американското право и трябва да бъде подведен под отговорност, каза директорът на ATF Стивън Детелбах.

Профит беше осъден през 2009 г. в щатския съд по две обвинения за имуществени щети, мотивирани от дискриминация след вандализъм на Ислямския център, според съдебните документи.

Той се призна за виновен по това дело и беше осъден на три години по всяко от двете обвинения, но му беше позволено да излежи присъдите едновременно, показват съдебните записи.

„Това е третият път, когато Никълъс Профит напада ислямски институции в Мисури и другаде“, каза Сейлър А. Флеминг, американски прокурор за Източния окръг на Мисури. „Сега той е осъден на значителна присъда затвор, която ще защити общността от по-нататъшно преследване за дълго време.“

CNN се свърза с федералния обществен защитник на Proffitt за коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР