Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение

...
Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение
Коментари Харесай

1000 лева глоба за симулирано видеонаблюдение на съсед

Мъж беше наказан да заплати 1000 лева поради симулирано видеонаблюдение на комшия, откакто сложил макет на камера до дома си. Спорният случай е с адрес в Пирдоп. Оказва се, че даже имитирането на видеонаблюдение е нелегално, в случай че основава стрес и напрежение в близките.
Бутафорната камера евентуално е имала за цел да плаши крадците. Постоянно светеща алена лампичка обаче оставила комшия с усещането, че е същинска и че непрестанно е следен в продължение на три седмици. Последвало дело пред районните магистрати в Пирдоп, а не след дълго и пред Върховния касационен съд, който дефинитивно решил, че имитирането на видеонаблюдение е нелегално, в случай че за него не е желано единодушието на хората, попадащи в периметъра на даже неработещата камера, споделя Българска национална телевизия.
"Съдът е взел поради един доста сериозен проблем, а точно чувството от даден комшия, че от другата страна, от другия парцел, от другата къща го следят непрестанно. Усещането, че се чувстваш записан, че всяка твоя стъпка е проследена, е неприятно ", разяснява юристът Емил Георгиев.
Законът е безапелационен - всеки може да следи с камера личния си парцел. Когато обаче в периметъра на видеонаблюдение влезе домът на съседа, казусът е налице и може да бъде решен единствено в съда.
"Не съществува към този момент юридически механизъм, с който на другия комшия да бъде неразрешено да слага такива камери или съседът да бъде принуден, да бъде заставен да смъкна камерите ", разясни бранителят.
Затова съгласно юрист Георгиев въпросът в Пирдоп може да докара до законови промени за регламентирането на видеонаблюдението. Но до момента в който това стане, най-хубавият ход е дипломацията. "Аз постоянно като юрист поучавам хората да обръщат внимание най-много на междучовешките връзки. Това значи да потърсим контакт със съседа и да кажем "Виж какво, слагам си камери. Те може би ще обзет твоя парцел. Възразяваш ли, имаш ли някакъв проблем ", споделя още Емил Георгиев.
Това е първи по рода си проблем в България, само че Комисията за отбрана на персоналните данни към този момент има няколко решения за погазено право на персонална цялост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР