Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение

...
Мъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видеонаблюдение
Коментари Харесай

Куриоз: Мъж осъди съседа си, снимал го с неработеща камера

Мъж беше наказан да заплати 1000 лева поради симулирано видеонаблюдение на комшия, откакто сложил макет на камера до дома си. Оказва се, че даже имитирането на видеонаблюдение е нелегално, в случай че основава стрес и напрежение в близките.

Бутафорната камера евентуално е имала за цел да плаши крадците. Постоянно светеща алена лампичка обаче оставила комшия с усещането, че е същинска и че непрестанно е следен в продължение на три седмици. Последвало дело пред районните магистрати в Пирдоп, а не след дълго и пред Върховния касационен съд, който дефинитивно решил, че имитирането на видеонаблюдение е нелегално, в случай че за него не е желано единодушието на хората, попадащи в периметъра на даже неработещата камера.

" Съдът е взел поради един доста сериозен проблем, а точно чувството от даден комшия, че от другата страна, от другия парцел, от другата къща го следят непрестанно. Усещането, че се чувстваш записан, че всяка твоя стъпка е проследена, е неприятно ", разяснява пред Българска национална телевизия юристът Емил Георгиев.

Законът е безапелационен - всеки може да следи с камера личния си парцел. Когато обаче в периметъра на видеонаблюдение влезе домът на съседа, казусът е налице и може да бъде решен единствено в съда.

" Не съществува към този момент юридически механизъм, с който на другия комшия да бъде неразрешено да слага такива камери или съседът да бъде принуден, да бъде заставен да смъкна камерите ", съобщи бранителят.

Затова съгласно юрист Георгиев въпросът в Пирдоп може да докара до законови промени за регламентирането на видеонаблюдението. Но до момента в който това стане, най-хубавият ход е дипломацията. " Аз постоянно като юрист поучавам хората да обръщат внимание най-много на междучовешките връзки. Това значи да потърсим контакт със съседа и да кажем " Виж какво, слагам си камери. Те може би ще обзет твоя парцел. Възразяваш ли, имаш ли някакъв проблем "? ", уточни той.

Това е първи по рода си проблем в България, само че Комисията за отбрана на персоналните данни към този момент има няколко решения за погазено право на персонална цялост.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР