Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която почина в полицията задържане

...
Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която почина в полицията задържане
Коментари Харесай

Махса Амини, жената, която почина при полицейски арест, получи наградата на ЕС за правата на човека

Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която умря в полицията задържане в Иран предходната година, което провокира международни митинги против консервативната ислямска теокрация в страната, беше удостоено с най-голямата премия на Европейския съюз за правата на индивида

От Асошиейтед прес, 19 октомври 2023 година, 6:18 ч. 1:07 ФИЛ – Жена държи афиш с фотография на иранката Махса Амини по време на митинг против гибелта й в Берлин, Германия, сряда, 28 септември 2022 година Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която умря в полицейски арест в Иран предходната година, провокира международни митинги против консервативната ислямска теокрация в страната, беше отличен с най-голямата премия на Европейския съюз за правата на индивида в четвъртък, 19 октомври 2023 година (AP Photo/Markus Schreiber, File) The Associated Press

СТРАСБУРГ, Франция -- Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която умря в полицейски арест в Иран предходната година, предизвиквайки международни митинги против консервативната ислямска теокрация в страната, беше наградена с най-високата премия за човешки права в Европейския съюз премия в четвъртък.

Наградата на Европейски Съюз, кръстена на руския отстъпник Андрей Сахаров, е основана през 1988 година в чест на лица или групи, които пазят правата на индивида и главните свободи. Сахаров, лауреат на Нобелова премия за мир, умря през 1989 година

Други финалисти тази година включваха Вилма Нунес де Ескорсия и римокатолическия свещеник Роландо Алварес — две емблематични фигури в битка за отбрана на правата на индивида в Никарагуа — и трио дами от Полша, Ел Салвадор и Съединените щати, водещи битка за „ безвъзмезден, безвреден и легален аборт “.

Amini умря на 16 септември 2022 година, откакто беше задържана за хипотетично нарушение на закона за наложителното носене на забрадки в Иран. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола сподели, че този ден ще „ живее в срам “, добавяйки, че нейното „ брутално ликвидиране “ е отбелязало повратна точка. водено придвижване, което прави история “, сподели тя, когато разгласи присъждането на премията на Амини и придвижването Жена, живот, независимост в Иран.

“ Светът е чул виковете „ Жени, живот, независимост “. Три думи, които се трансфораха в съединителен зов за всички, които се застъпват за тъждество, за достолепие и за независимост в Иран “, сподели Мецола.

Жените изиграха водеща роля в митингите, като доста от тях обществено отстраниха наложителната ислямска кърпа, известна като хиджаб.

27-членният Европейски Съюз наложи наказания на ирански чиновници и организации — в това число министри, военни офицери и иранската морална полиция — за нарушавания на човешките права по време на митингите.

„ Ние сме до тези, които даже от пандиза не престават да поддържат дамите, живота и свободата живи “, сподели Мецола. „ Като ги избира за лауреати на премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта за 2023 година, тази къща си спомня тяхната битка и продължава да уважава всички тези, които са платили най-голямата цена за свободата. “

Амини умря три дни откакто беше задържана от иранската морална полиция. Докато управляващите споделиха, че е получила сърдечен удар, поддръжниците на Амини споделиха, че е била бита от полицията и е умряла вследствие на пострадванията си.

Смъртта й провокира митинги, които се разпространиха в цялата страна и бързо прераснаха в апели за свалянето на съществувалата четири десетилетия ислямска теокрация в Иран.

Властите дадоха отговор с грубо потушаване, при което повече от 500 души бяха убити и над 22 000 други бяха арестувани, съгласно правозащитни групи. Демонстрациите значително затихнаха при започване на тази година, само че към момента има необятно публикувани признаци на неодобрение. За няколко месеци можеха да се видят дами, които намерено парадират с правилото за носене на забрадки в Техеран и други градове, което провокира възобновяване на репресиите през лятото.

Церемонията по награждаването ще се състои на 12 декември 13.

Миналогодишната премия беше присъдена на народа на Украйна и неговите представители за тяхната опозиция против нахлуването на Русия и непокорство по време на продължаващата война.

___

Тази история поправя изписването на името на спечелилия на Mahsa вместо на Masha.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР