Магнетизираните струи плазма, известни като спикули, излизащи от повърхността на

...
Магнетизираните струи плазма, известни като спикули, излизащи от повърхността на
Коментари Харесай

Откритие на учени от Пекинския университет вероятно ще разреши над 140-годишна слънчева мистерия

Магнетизираните струи плазма, известни като спикули, излизащи от повърхността на Слънцето и издигащи се на височина 5000 км, е доста евентуално да са ключът към разрешаването на една от най-големите мистерии, които озадачават физиците повече от 140 години. Това откри скорошно изследване, ръководено от Пекинския университет.

Наблюдателното проучване за произхода на слънчевите спикули се организира от 12-членен интернационален екип, управителен от доктор Танмой Саманта и професор Хуей Тиен от Пекинския университет. Тяхна цел бе да разгадаят за какво външната част от атмосферата на Слънцето, или слънчевата корона, е по-гореща от забележимата повърхнина, оповестява " Радио Китай ".

Резултатите, които бяха оповестени в последното издание на сп. „ Science Magazine ", разкриват по какъв начин се зараждат и умират слънчевите спикули и евентуалната роля, която играят за повишението на температурата на слънчевата атмосфера. Това ще проправи път за решаването на известния в научните среди „ проблем за нагряването на слънчевата корона ".

Предполага се, че във всеки миг в слънчевата атмосфера има към един милион спикули. Учените знаят за тях от 1877 година, когато бяха открити за първи път от италианския астроном Анджело Секи. Въпреки многочислените проучвания обаче, произходът им остава незнаен.

Д-р Саманта и сътрудниците му употребявали слънчевия телескоп„ Goode " в Калифорния за своето проучване. Те следили появяването на спикули като резултат от взаимоотношението сред магнитните полета с противоположна полярност, посредством развой, който физиците назовават отменяне на магнитния поток. Резултатите на екипа учени оферират доказателства, че динамичните въздействия на магнитните полета, евентуално заради повторното магнитно свързване, генерират спикули, които по-късно трансферират сила и топлота в короната.

Танмой Саманта неотдавна отбрани докторат в Пекинския университет по управлението на професор Хуей Тиен от факултета по науки за Земята и Космоса. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР