Магистратите от Софийския градски съд дадоха ход на разпоредителното заседание

...
Магистратите от Софийския градски съд дадоха ход на разпоредителното заседание
Коментари Харесай

СГС даде ход на делото за смъртта на родилката Деяна

Магистратите от Софийския градски съд дадоха ход на разпоредителното съвещание по делото против лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков, упрекнати за гибелта на родилката Деяна Георгиева.

От името на майката на Деяна - Людмила Велинова и бащата на детето - Марат Михайлов е постъпил цивилен иск против болничното заведение.

Адвокатите на подсъдимите желаеха да не се одобряват за взаимно разглеждане предявените искове.

Според тях искът не може да се одобри, тъй като не се знае тъкмо за каква сума се претендира. Исковете са за 400 000 лева от майката, само че не могат да се прегледат тъй като е посочена обща сума с лихвите, солидарно към всички подсъдими.

Не можело да се претендира за солидарна отговорност, считат юристите. Адвокатите настояват още, че не е ясно против кого се претендира с тези искове.

Детето на Деяна - Майкъл Михайлов, претендира посредством татко си Марат Михайлов за още 400 000 лева

Съдът смята, че исковете на Людмила Велинова биха затруднили наказателния развой и не ги позволява за взаимно разглеждане. Велинова се конституира като частен обвинител.

Искът на Марат Михайлов също не се позволява за взаимно разглеждане.

Според юристите на подсъдимите са позволени основни процесуални нарушавания по делото. Обвинението не било ясно, тъй като не било ясно кое подзаконово предписание е нарушено, обявиха бранителите. Те желаеха делото да бъде прекъснато и върнато на прокуратурата.

Подсъдимите поддържаха настояванията на бранителите си.

Прокурорът по делото съобщи, че няма основни нарушавания. Пропуските може да бъдат обезщетени в хода на правосъдните съвещания.

Съдът не видя процесуални нарушавания по делото, за каквито пледираха юристите на подсъдимите.

Съдът отхвърли желае за преустановяване на делото заради позволени процесуални нарушавания.

Датата за идващото правосъдното съвещание е 16 февруари. На него ще бъдат призовани очевидци.

Людмила Велинова - майка на умрялата Деяна, съобщи, че ще разчита на някакво отмъщение.

" За мен персонално, справедливостта е една ефикасна присъда. Една условна присъда или лишаване на лекарски права, не може да бъде присъда за един лишен човешки живот. Защото един нарушител, който убива на улицата или някой, който прави някъде, той също е толкоз отговорен колкото и лекаря, който лиши живота на моето дете ", добави майката.

Според Велинова лекарите имат виновност за гибелта на щерка й.

КРОСС напомня: 19-годишна жена е родила в „ Шейново ", без да заплати за избор на екип. Казала, че е здрава и това е непотребен разход. Непосредствено преди раждането обаче лекарка в болничното заведение задала следния въпрос: " А, имате ли избор на екип?! И какво чакате още?! "
Въпреки това момичето било изрично, че не желае екип.
След раждането Деяна е изписана, както настояват в здравното заведение - здрава.
В следствие родилката подвига температура. Бърза помощ установи неразположение и на младата жена са изписани обезболяващи.
Първата болница, която я приема, е Инфекциозна, която установи, че родилката задържа вода. Следват дълги часове разкарване с кола за спешна помощ, тъй като лекарите споделят, че не могат да се оправят. Има обаче нов проблем - никой не желае да я одобри.
В последна сметка Деяна е призната в „ Пирогов ". Направена й е незабавна интервенция. Следва малко стабилизиране и приемане в Александровска. Междувременно положението на родилката се утежнява внезапно, а лекарите сменят диагнозите й.
Всички настояват, че е сепсис, само че с неразбираем генезис. Спират бъбреците, матката и е извадена, най-после отхвърлят белите дробове. Последно е сърцето. Деяна умира рано сутринта в понеделник.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР