Магистрати отговарят на покани на парламентаОт прокуратурата не могат да

...
Магистрати отговарят на покани на парламентаОт прокуратурата не могат да
Коментари Харесай

Гешев ще наруши Конституцията, ако се яви при Хаджигенов

Магистрати дават отговор на предложения на Народното събрание
От прокуратурата не могат да изпратят и материали от неприключили каузи за полицейско принуждение

Трябва да се четат и решенията на Конституционен съд

Главният прокурор Иван Гешев нито може да се яви на чуване във краткотрайната парламентарна комисия за следствие на полицейското принуждение над протестиращи, нито от прокуратурата могат да дадат материали от неприключили каузи. Подобни дейности биха нарушили Конституцията, се сочи в известие от Прокуратурата на Република България.

Писмата с покана до Гешев и искане за материали са изпратени от юрист Николай Хаджигенов, който управлява краткотрайната комисия. Днес, след основаването на непрекъснатата правната комисия, покана до основния прокурор по същата тематика е пратил и нейният новоизбран ръководител Андрей Михайлов.

“Конституционните пълномощия на основния прокурор са уредени в член 126, ал.2 от Конституцията. Те са методическо управление и контрол за правда. С последните промени на Конституцията в края на 2015 година и промените в Закона за правосъдната власт от 2016 година е изключена опцията за интервенция на основния прокурор в работата на прокурорите по съответни преписки и досъдебни производства. В пълномощията на основния прокурор е да управлява само административните ръководители, и то единствено във връзка с административната им дейност”, се сочи в известието на прокуратурата. Оттам припомнят на депутатите адвокати, че член 84 алинея 16 от Конституцията дефинира границите, в които може Народното събрание да се намесва в активността на прокуратурата - с чуване и приемане на отчети по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Според решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 година въпросният отчет до Народното събрание не може да е за съответно наказателно произвеждане.

Освен това в отговор на Хиджигеновото искане да му се дават материали по симптом “досъдебни производства против протестиращи граждани”, от прокуратурата му изясняват, че обобщаването на информация по сходни признаци би било нарушаване на конституционно приетите права на българските жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР