Магистрала Струма, въпреки редицата абсурди около пускането на отделните лотове,

...
Магистрала Струма, въпреки редицата абсурди около пускането на отделните лотове,
Коментари Харесай

Археология на пътя

Магистрала " Струма " , макар редицата парадокси към стартирането на обособените лотове, дефектите и провокациите, е един от най-големите инфраструктурни планове в страната, който, за разлика от доста други, следва релативно прецизно и съответно своите темпове на градеж.
Сега обаче автомагистралата е под въпрос, защото новооткрито римско населено място край село Покровник замрази работата по новоизграждащия се лот . Местните са безапелационни, че желаят разкопките да се запазят, а трасето на автомагистралата да бъде преместено . Властта е в патова обстановка, защото държавното управление на Борисов не смее да отхвърли изрично този вид във все по-наближаващото предизборно време, само че редом с това е наясно, че изместване на маршрута би оскъпило строителството с десетки милиони левове и би забавило плана с години . А от позиция на еврофинансирането на " Струма " това може да се окаже голям риск.
Вариантът на протестиращите е повече от противоречив. Освен, че би оскъпил неимоверно автомагистралата, гаранцията за краен триумф е никаква. Това не са първите археологически находки по " Струма ". Няма и да са последните . Районът е подобен, че историческият капацитет е огромен. Никой от последователите на изместването на трасето не дава отговор на въпроса какво ще стане, в случай че по новия маршрут още веднъж се открие археология . За което шансът е огромен.
В интерес на истината, при сходни огромни инфраструктурни планове европейската процедура НЕ Е в интерес на преместването на маршрута.
България не е първата попаднала в такава обстановка и в множеството случаи непознатият опит при сходни проблеми сочи, че нормално страната поставя всички старания за консервиране и изместване на находките, само че маршрутите на трасетата остават в общи линии непроменени.
Във Англия да вземем за пример археологически находки " изскачат " при строителството на автомагистралите А1, М3, А14, М62 и други И на никое място властта даже не повдига въпроса за изместване на маршрута. От предходната година даже е в ход процедура по градеж на транспортен тунел под Стоунхендж - решение, което среща гневната опозиция на локални, историци и археолози. Въпреки това, виновните институции са решени да осъществят трасето.
Особено прочут става въпросът с ирландската автомагистрала М3, която минава през историческата околност Тара - основен обект с историческа и културна стойност за страната. Строителството на автомагистралата е съпроводено с митинги през цялото време, като в разногласието се намесва даже ЮНЕСКО. Въпреки настояванията за пренасяне на маршрута, ирландското държавно управление отхвърля да промени плана.
Сравнително неотдавнашен сходен образец има и от прилежаща Гърция , която също като България може да се похвали с богато културноисторическо завещание. При градежа на Йонийската автомагистрала - Магистрала 5, археологически разкопки се постановат на няколко места. Властта естествено поставя старания да резервира и реалокира находките, само че градежът на автомагистралата продължава.
Така че България никога не би била казус в решението толкоз милиони и години труд да не бъдат рискувани. Някои по-умерени гласове към този момент предложиха компромисния вид над разкопките да бъде построен виадукт. Така трасето ще се резервира, а селището ще бъде съхранено. Естествено, колоните би трябвало да бъдат издигнати, само че това решение в най-голяма частност би удовлетворило и двете страни.
Похвално е, че не гледаме на историята си лековерно, само че е значимо да вършим същото и с бъдещето. Изместването на " Струма " е рисков вид във всяко едно отношение, а последствията ще бъдат от народен мащаб. Ето за какво е добре Борисов и специалистите да проявят повече разсъдък и увереност, тъй че да мислят по-малко за идните локални избори и повече за националната си отговорност.
Автор: Десислава Любомирова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР