Магистрала Хемус“ е дълъг филм, с малко километри и много

...
Магистрала Хемус“ е дълъг филм, с малко километри и много
Коментари Харесай

МРРБ започва проверка на ремонта на центъра на София, за да помогне на столицата

Магистрала „ Хемус “ е дълъг филм, с малко километри и доста въпроси

МРРБ стартира инспекция на ремонта на жълтите павета в центъра на София. Това заяви по бТВ министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той е упълномощил на ДНСК да създадат разбор, който да покаже цялостното развиване на процедурата от одобряването на плановете. От Оперативна стратегия “Региони в напредък ” (ОПРР) също ще създадат разбор на самия план.

„ Целта е, в случай че е допустимо Министерство на регионалното развитие да помогне, тъй като София не заслужава това - един път да загуби парите и второ да имаме неприятен център на столицата. София е в действителност в доста тежка обстановка, докарана е до такава степен. Не желая да диря дали има виновност, дали няма виновност, това няма никакво значение. Важното е да помогнем София да не загуби парите и в случай че е допустимо да се усъвършенства качеството на строителството, което обаче идва съгласно мен от самия план и метода на възлагане “, разяснява арх. Шишков. Той изясни, че този ремонт е по Оперативна програма “Регионално развитие”, като Министерство на регионалното развитие е осигурило 41 млн. лв., а ремонтът би трябвало да завърши през март следващата година. Разрешителните за градеж (РС) за два от секторите обаче са от 2015 година, като единствено за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълнение към районен съд. Това демонстрира, че казусът е в метода на възлагане, в плана и в цялата организация на строителството, разяснява министър Шишков.

Според него, сходни са и проблемите при автомагистралите. Министър Шишков уточни, че главният проблем не е в строителя, а какво се разпорежда, по какъв метод се разпорежда и какъв е планът. „ В мен остава убеждението, че каквото сме си поръчали, това сме получили. Строителят нормално най-после е отговорен, тъй като е най-удобен. “

Автомагистрала „ Хемус “ той оприличи на дълъг филм с малко километри и доста въпросителни. „ Хепиендът на този филм ще бъде тогава, когато един път бъде планувана цялата автомагистрала и стартира да се строи в целокупност “, съобщи министър Иван Шишков.

Той разяснява, че във времето обратно говоренето е било доста по-голямо от действителните дейности. По-големият проблем обаче съгласно него е, че е имало и доста малко планиране и обмисляне и това води до неналичието на изясненост по какъв начин ще бъде осъществена цялата магистрална съгласуваност в страната.
Като позитивен факт министър Шишков регистрира, че за лотове 4, 5 и 6 въпреки всичко има план и се надява депутатите да одобрят препоръчаните от Министерство на регионалното развитие законови промени, с които откритото нелегално строителство в тези сектори да бъде узаконено и по този начин строителството там да продължи. На път е да бъде решен и казуса с проектирането в 7 и 8 лот и районният министър се надява, в границите на година – година и половина да приключи проектирането в тези сектори, за избрани места ще се наложи Оценка на въздействието върху околната среда и по-късно в границите на 3-4 години да бъдат приключени.
„ Всички тези проблеми, за които сме намерили решение, се надявам в един идващ постоянен кабинет по същия метод, със същия порив да продължат да бъдат решавани, с цел да може да бъдат утвърдени по най-бързия метод проектите и да може по най-бързия метод да се започва строителството “, сподели министър Шишков.

Той разяснява и инспекцията на автомагистрала „ Тракия “, като разгласи, че към този момент има неофициални резултати от разбора в лаборатория. “Те не са по-различни от предстоящите, за жалост фразата „ не дава отговор на условията “ съществува на много места в тази инспекция “, заяви той. „ Ако беше направена по този начин, както би трябвало, автомагистрала „ Тракия “ щеше да изкара още няколко години, а в този момент ще би трябвало да се намерят пари за ремонт “, добави районният министър. Според резултатите от инспекцията, лот 3 е в по-лошо положение, с по-лоши индикатори като количество и качество на материалите, които са вложени. За този лот е била планувана инспекция още при предходния постоянен кабинет, с цел да се откри какъв ремонт би трябвало да бъде осъществен.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР