Магданозът е една от най-използваните свежи зелени подправки в традиционната

...
Магданозът е една от най-използваните свежи зелени подправки в традиционната
Коментари Харесай

Отглеждане на магданоз в саксия

Магданозът е една от най-използваните свежи зелени подправки в обичайна българска кухня. Макар да се употребява и сушен магданоз, нищо не може да размени усета и аромата на пресния. Ако нямате лична градина и нямате доверие на това, което се продава в магазините или желаете да имате пресен магданоз през зимата, създаден персонално от вас, то решението е да си отглеждате магданоз в саксия вкъщи.

Предимствата на развъждането на магданоз в саксия са, че можете го засадите когато и да е, даже и през зимата и да имате пресни стръкчета целогодишно.

Характеристики на развъждането на магданоза в саксия

Магданозът се смята за скромно и не доста взискателно растение, само че за сполучливото му развъждане в саксия човек би трябвало да се приготви и да обезпечи избрани условия.

Има два метода да отгледате магданоз вкъщи – да засеете семена или да засадите корен от магданоз в саксия. При сеитба на семена процесът на развъждане е по-дълъг и трудоемък, а първото ампутиране на стръкчета може да се случи чак 1. 5-2 месеца след сеитбата. Но въпреки това, този способ ви разрешава да имате свеж магданоз за много дълго време. При засаждане на корени, пресният магданоз ще се появи доста по-рано, към 3-4 седмици след засаждането, само че бързото привършване на корените няма да разреши развъждането на магданоза за дълго време, тъй че те ще би трябвало да бъдат сменени.

За сеитба и развъждане на магданоз вкъщи се предлага да изберете ранните сортове магданоз. Между другото, на опаковката на някои семена написа, че магданозът може да се отглежда в саксия. Например, счита се, че къдравият магданоз е по-лесен за грижи и по-малко придирчив от позиция на неговите условия, тъй че доста хора избират да го отглеждат вкъщи.

Засаждане на семена от магданоз в саксия

Саксия и почва

Препоръчва се засаждането на магданоз в дълбоки и просторни саксии, защото той образува мощна коренова система. Височината на саксиите би трябвало да бъде минимум 15-20 см, като този размер е нужен както при засаждане на корени, по този начин и на семена. Саксията би трябвало да има дренажни отвори, които да разрешат на непотребната влага да не застоява в саксията. Добре е преди засаждането саксията да се дезинфекцира със мощен разтвор на калиев перманганат.

За да спестите време, можете да си купите почва в профилиран магазин; всяка подготвена почва за разсад с равнище на киселинност в диапазона от 6.5-7.0 pH ще свърши работа. Но можете сами да приготвите сместа за засаждане, като смесите градинска пръст, хумус (компост) и речен пясък в съотношени 3:1:1. Всяка почва, даже закупена, се предлага да се дезинфекцира авансово, да вземем за пример посредством изпичане във фурната или попарване, тъй че всички патогенни организми и гъбички да загинат под въздействието на високи температури. Или да залеете с розов разтвор на калиев перманганат или фитоспорин.

Предварителна подготовка и засяване на семената

За да набъбнат и покълнат елементарно, би трябвало да поставите семената върху влажна забрадка, която също би трябвало да бъде покрита с малко парче навлажнена марля от горната страна или да употребявате памук. Поставете похлупак от горната страна, тъй че влагата да не се изпарява бързо, и ги поставете на мрачно и топло място за няколко дни.

Семената не би трябвало да плуват във вода, а да са единствено леко влажни. Не забравяйте да ревизирате дали кърпите (или памука) са леко влажни и в никакъв случай не изсъхват. До 20-30 минути преди сеитбата, мариновайте в леко розов разтвор на калиев перманганат.

Инструкции малко по малко за засяване на семена от магданоз в саксия:

- изсипете дренажен пласт (2-3 см) на дъното на саксията;

- напълнете саксията с почва;

 магданоз Снимка: KarolOlson/pixabay.com

- направете канали с дълбочина 0. 5 см и ги напоете щедро с вода, позволявайки да се всмуква влагата;

- посейте семена;

- леко поръсете семената с почва (но не повече от 0. 5 см);

- напръскайте почвата от горната страна с пулверизатор;

- покрийте саксията със стъкло или фолио и поставете на мрачно място при температура от 25 градуса, до момента в който се появят издънки;

- проветрявайте спонтанния парник понякога, като при потребност навлажнете почвата с пулверизатор;

- след появяването на кълнове, покритието се отстранява и саксията се реалокира на по-хладно място;

- при положение на гъсти стъбла, след известно време те би трябвало да се изтънят, като се оставят най-силните, защото всяко растение се нуждае от задоволително място и светлина. Оптимално е да оставите една туфичка на всеки 5 см.

При засяване на магданоз със семена, първите издънки се появяват в границите на 2-3 седмици, а първата годишна продукция може да се отреже единствено 50-70 дни след поникването.

Отглеждане на магданоз в прозорец посредством засаждане на корени и в саксия

За този способ би трябвало да пресадите коренищата на магданоза от градината в края на лятото и есента в саксия, тогава ще имате зелени стръкчета през цялата зима. Преди да засадите в саксия, мощно се предлага да освободите корените от остарялата почва и леко да отрежете върховете (само дългите), тъй че дължината им да е в границите на 10-15 см.

Инструкции малко по малко за засаждане на корени от магданоз в саксия:

- на дъното на саксията би трябвало да се постави дренажен пласт.

- напълнете саксията на 1/3 с почва.

- разпределете корените в саксията на 3-4 см едн от различен.

- покрийте със земя и леко уплътнете.

- единствено придатъците (апикалните пъпки) би трябвало да стърчат от горната страна.

- полейте с лейка.

- преди растежа на нови зелени листа, поставете на леко хладно място (15-18 градуса) и по-късно преместете на по-топло (поне 18-20 градуса) и ярко място (през зимата единствено под лампа).

При засаждане на корени, първата годишна продукция може да бъде получена след 3-4 седмици.

 по какъв начин се отглежда магданоз в саксия

Как да се грижим за магданоза в саксия

За да може магданозът да може изцяло да пораства и да даде постоянна годишна продукция, е належащо да се основат избрани условия за растението, които ще бъдат най-приемливи за цялостното развиване на зеленината в жилището.

За да отглеждате магданоз, най-хубавото място за започване е южният прозорец, само че можете също да поставите саксиите на източния или западния прозорец. Въпреки това, с настъпването на пролетта и още повече през лятото, се предлага помрачаване от директна слънчева светлина.

За цялостното израстване на магданоза е нужна дълготрайност на деня от минимум 12 часа, заради което през интервала на къси зимни дни вечер и/или заран си коства да се обезпечи в допълнение осветяване, като се употребяват фитолампи или светодиодни лампи с цялостен набор. Същото се отнася, в случай че на открито времето е облачно.

Трябва постоянно да обръщате саксията по отношение на светлината, защото магданозът ще се накланя към прозореца. А през лятото е целесъобразно да преместите магданоза на балкона.

Оптималната температура за развъждане на магданоз вкъщи е 18-20 градуса. Повишената температура на въздуха по време на растежа на магданоза, както и неналичието на слънчева светлина, водят до обстоятелството, че кълновете се разтягат, деформират и получават ярко зелен цвят.

Магданозът е влаголюбиво растение, заради което се нуждае от постоянно поливане. Но не би трябвало да се позволява задържане на влага, както и изсушаване. Поливането би трябвало да се прави, когато горният пласт на почвата изсъхне, несъмнено, единствено с утаена вода със стайна температура. При високи температури и ниска мокрота се предлага в допълнение да се напръскат листата на магданоза с бутилка за напръскване.

Извършвайте от време на време разрохкване на горния пласт на почвата след поливане (особено в случай че след него се образува коричка), което обезпечава достъп на въздух до корените на растението.

След постигане на нужната фаза на развиване на магданоза, един път седмично можете да си режете стръкчета за приложимост. Когато ги режете, би трябвало да го вършиме на височина на клонките 10-14 см. Не е желателно да се реже магданозът до корена, нито да се отрязват всички стъбла едновременно. Препоръчва се да се избират единствено най-дългите клончета с огромни листа и не забравяйте да оставите дръжките.

Болести и вредители

Ако поливането на растението и температурата са неправилни, магданозът може да бъде обиден от гъбични болести. За битка с тях се предлага да се извърши отнасяне с биологичния артикул фитоспорин и в допълнение да се поправя поливането и изискванията за поддържане. Основният пакостник на магданоза са листните въшки, затова, при първите признаци листата би трябвало да се пръскат с фитоверм.

Важно! След осъществяване на отнасяне на вредители или заболявания е належащо да се придържате към интервала на изчакване, посочен на опаковката на препарата, без да употребявате магданоза през този интервал.

Вижте и защо оказва помощ сокът от магданоз и всички здравословни изгоди от магданоза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР