Мафията се плаши от прокуратурата, а протестиращите застрашават върховенството на

...
Мафията се плаши от прокуратурата, а протестиращите застрашават върховенството на
Коментари Харесай

Гешев обяви, че донесъл светлината и уплашил мафията


Мафията се плаши от прокуратурата, а протестиращите заплашват върховенството на правото. Това обръщение насочи основният прокурор Иван Гешев в изявлението си при започване на Националното заседание на прокурорите в резиденция „ Бояна “. Пред 700 прокурори и следователи от цялата страна Гешев разви познатата си теза, че го нападат, тъй като прокуратурата си прави работата и се бори с мафията.

Наричат ни мафия, тъй като уплашихме тези, които не желаят законът да е идентичен за всички. Достигната е алената линия, върховенството на правото е застрашено. Тук сме – прокурори и следователи, с цел да кажем, че може да вървим постепенно, само че в никакъв случай не вървим обратно, обърна се обвинител номер 1 към участниците в заседание. Като специфични посетители на форума се виждат правосъдният министър Данаил Кирилов, вътрешният министър Христо Терзийски някогашният основен прокурор Никола Филчев, Веселин Марешки.

Наричат ни мафия, тъй като внесохме в тъмната светлина с каузи, а не с думи, както е заветът на Васил Левски. Мафия сме, тъй като показахме, че няма да допуснем двойни стандарни за хората с милиарди, и останалите българия – по този начин, както беше с десетиолетия, сподели Иван Гешев пред магистратите, пристигнали в София от цялата страна.

Наричат ни мафия, тъй като взехме решение казуса с телефонните измами, тъй като вършим всичко допустимо хората да живеят без боязън, че ще бъдат ограбени, избити, изнасилени в къщите си. Защото спряхме процеса България да се трансформира в сметище, спряхме горенето на рискови боклуци. Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни и чиновници от най-високите равнища на правоохранителната ни система, не спря да пресмята заслугише и триумфите си Гешев. И продължи: Защото повдигнахме обвинявания на настоящ министър и на заместник-министър, визирайки арестите в Министерство на околната среда и водите.

Според Гешев офанзивата против прокуратурата и желаната му оставка от протестиращи е, тъй като в съда са били импортирани каузи или тъй като отвън България се укриват едни от най-влиятелните хора, които считат, че за тях законът не важи. Това е повода ние да сме неприятни за неприятните, и положителни за българското общество. Уплашихме тези, които не желаят законът да е идентичен за всички, съобщи основният прокурор.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева даде думата на члена на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) Огнян Дамянов. Преди време колегията одобри декларация, в която записа, че приема настояванията за оставка на основния прокурор Иван Гешев за неприемливи. Дамянов, който преди да стане член на Висш съдебен съвет, беше началник на прокуратурата в Разград, съобщи, че това е четвъртото национално заседание, на което той участва.

" Във всички тези години българските прокурори и следователи, като хора на закона, одобряваха и се съгласяваха, промените. Може би това беше нашата неточност. Трябва да бъде казано, че българската прокуратура би трябвало да остане самостоятелна. Това е тази алена линия, която не можем да допуснем да бъде прекрачена, не тъй като желаеме някакви преимущества, а да изпълняваме своите отговорности. Призовавам българското общество и политици да вършат промени, само че след спор. Да бъде взето решение, което да даде небосвод от 15-20 години на прокурорите да извършват своите отговорности ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР