Мафията и задкулисието пробиха през Има такъв народ. Слави Трифонов

...
Мафията и задкулисието пробиха през Има такъв народ. Слави Трифонов
Коментари Харесай

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Депутатите сребролюбци ще решат кога ще има избори

Мафията и задкулисието пробиха през " ИТН ". Слави Трифонов като едноличен притежател на тази партия докара до това, че тя се самоизчегърта, а с последните си дейности изчегъртва и страната. Това сподели спортният министър в оставка Радостин Василев, който напусна Има Такъв Народ с още петима депутати, надълбоко разочаровани от Трифонов и свитата му. Какво се случва на политическата сцена. За коментар потърсихме Петър Клисаров, водач на партия „ Пряка народна власт “.

- Г-н Клисаров, какво се случи? Защо Има Такъв Народ изтеглиха министрите си от кабинета тъкмо в този миг, когато следва актуализация на бюджета. След това настъпи и разединение в партията и депутати напуснаха.?
- Причината е, че навлизаме все по-дълбоко в рецесията, която обгръща Глобалния Запад. Както е известно, от памтивека за съществуването на индивида и човешките общности са безусловно нужни три неща: вода, храна и сила. Днес към тези три неща можем да прибавим медикаментите или по-обобщено – медицината. От всичко останало човек може да се откаже за избран интервал – от къс до междинен. Но от упоменатите – не може.
И не щеш ли на хоризонта се зададе „ идеалната стихия “ – четири паралелни тежки рецесии, все свързани с най-насъщните човешки потребности:
1. Пандемията от КОВИД (може да я свържем с медицината) и в подтекста на последвалите събития аз персонално стартирам да премислям досегашната си позиция, която беше неутрална по повод генезиса на КОВИД-19. Все повече считам, че тази рецесия се вписва идеално във водовъртежа на комплексната международна рецесия, заради което би трябвало да е изкуствено основана, а не естествена.
2. Вече се вихри енергийната рецесия, за която приказваме.
3. Очертава се тежка продоволствена рецесия в международен мащаб.
4. Налице е – и тя занапред ще се задълбочава – тежка финансова рецесия, съпроводена с рекордна от ІІ свет. война насам инфлация.
И всички тези рецесии са ръкотворни, а не естествени. Всички са провокирани от човешкия фактор, освен това преднамерено.
Въпреки че тази рецесия визира огромна част от света, тя можеше ненапълно да бъде смекчена у нас. Но за задачата беше нужно отговорно държавно управление, хора държавници, мислещи за богатството на народа си, а не кукли на конци, подготвени да изпълнят всичко, което желаят от тях задграничните им наставници.
Стигна се до такава степен, че по средата на годината се постанова актуализиране на бюджета, съгласно което до края на годината би трябвало да се вземат едни 10 милиарда лв. нов дълг. А хората от Има Такъв Народ желаеха да прибавят към дълга още 4 милиарда лв. за пътищата. Е, това нямаше по какъв начин да стане, тъй като стопанската система ни щеше да изгърми. И се стигна до раздор.

- Сега опозицията – в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, ли ще реши докога ще има кабинет?
- Не, ще го решат депутатите сребролюбци, подготвени да предадат и майка си против 30 сребърници. Защото няма и не може да има различен претекст да зарежеш партията, към която си оповестил принадлежност единствено преди 6 месеца. Впрочем, това напълно не е нова процедура. Да си спомним по какъв начин Бойко Борисов купуваше депутати от дребните партии на кг.
Мисля си обаче, че същите тези депутати, а за какво не и други, основно от Има Такъв Народ и Политическа партия, като нищо могат да бъдат купени от Бойко Борисов, в случай че той реши, че е пристигнало време за нови избори. Е, тогава ще настане огромен смях. Истински водевил, какъвто съставлява българската (а и освен тя) партийна система и въобще системата за държавно ръководство. Затова неслучайно главната концепция на партия „ Пряка народна власт “ е за радикална смяна в системата за държавно ръководство и за налагането на директната народна власт. При нея такива неща няма да могат да се случват.

- Може и да създадем едно съпоставяне, че стената на бента към този момент се е пропукала, само че още не се е скъсала. Колко ще издържи в това състояние?
- Не мисля, че ще отидем по-далеч от есента. Нещата стават все по-неудържими, а хората, които ни ръководят, си нямат разбиране какво би трябвало да създадат, с цел да се оправят с рецесиите.

- От Слави Трифонов чухме, че ситуацията е станало нетърпимо. „ Продължаваме промяната “ и ИНТ се сблъскаха съществено за гуверньор на Българска народна банка и за позицията ни за Северна Македония. Какво толкоз нетърпимо виждате, което да не може да се реши с открит диалог очи в очи?
- Ами позицията на Политическа партия за Северна Македония е безусловно нетърпима. Тези хора са подготвени да загърбят даже решение на Народното събрание, единствено и единствено да угодят на своите наставници извън, да не приказваме за националните ползи, за настроенията и желанието на българския народ и за поетите от самите тях задължения.
Също толкоз нетърпимо е изпращането на оръжие за Украйна макар взети общи решения. В редица от западните медии се прокрадна информацията, че ние сме предали на Украйна наличните и напълно неотдавна ремонтирани фронтови бомбардировачи Су-25, които, доколкото знам, бяха сред 12 и 14.
За неспособността им да се оправят с енергийната рецесия, към този момент загатнах, само че сякаш не тя беше препъни-камъкът в връзките сред Има Такъв Народ и Политическа партия.

- А след реакцията на Слави Трифонов станахме очевидци на замяна на тежки думи от страна на " Продължаваме промяната " за някогашния си съдружен сътрудник. Що за жанр на държание е това?
- Съвършено махленска работа. В българския политически живот дали си полугражданин от Банкя, или полуинтелигент, приключил Харвард, няма никакво значение. Провинциализмът и в единия, и в другия случай избива като мазно леке върху костюм на Версаче.
Още с идването им на няколко пъти споделих обществено, че пред хората от Политическа партия има 3 съществени задания:
- Да обезпечат приемането на Северна Македония в ЕС;
- Да одобряват Истанбулската конвенция;
- Да спрат строителството на АЕЦ „ Белене “.
Е, едната задача извършиха сполучливо, втората не могат поради голямата всенародна опозиция, третата са отсрочили заради липса на новост. Но не са я не запомнили.
Всичко останало не е значимо. Помните ли главната им фраза: „ Почтеност във всичко “. Забравиха я към този момент. И имат доста огромни учредения за това.

- Конфликтът сред Политическа партия и Има Такъв Народ беше нещо, което се виждаше…
- Ами няма по какъв начин да не възникне спор сред хора, за които политиката е, общо взето, метод за угаждане на личното си „ его “.
На куцо и сляпо му се желае да поуправлява. Бойко Борисов споделяше, че да управляваш, е пъклен елементарно: вдигаш телефона и раздаваш нареждания. Всички ги извършват и готово. За Станислав Трифонов е напълно възможно да приказва за „ личната ми партия “ и да смъква държавни управления от домашния си диван. За юнаците от Политическа партия не е значимо да овладеят потресаващия скок на цените на енергоносителите, съдействали най-вече за вихрещата се инфлация, а да се докарат пред началниците си, че са изпечени русофоби. Можем да си спомним репликата на енергийния министър: „ Какво пък толкоз? Някои хора страдат от война, пък ние не желаеме да изтърпим едни двайсетина %. “
Това държание на държавници ли е?
В края на краищата всичко се сведе до крилатата фраза: „ За каквото и да ви приказват, знайте, че става дума за пари “.

- Какво бъдеще предвиждате на ИНТ…
- Никакво. Разпад, маргинализиране и изветряване.

- Колко огромна тематика за България са връзките със Северна Македония. Подложени сме на сериозен напън от Европейски Съюз?
- Много огромна. Това е единствената тематика, по която ние можем да се проявим като към момента жива нация. Защото за всичко останало са ни поставили вилата на врата, та не можем да вдигнем глава. Ако и за това се предадем, значи, нещата са доста, но доста трагични.
Впрочем, Гърция я изнудиха да признае Македония. Спомняте ли си милионните манифестации там, на които всички викаха: „ Македония е гръцка “. Същото го пишеше откъм гърба на всеки камион и рейс. Но си назначиха един шарлатанин, който даже провокира референдум за решенията на Европейска комисия по финансовата рецесия, след което направи тъкмо противоположното. Не ви ли прави усещане какъв брой си наподобяват Ципрас и Петков? Дори външно?
Кой приказва в този момент за Ципрас? Кой ще приказва след година за Петков и Василев?

- Избори есента за кого са положителни?
- За никого. Но би трябвало да се проведат, тъй като ръководещите би трябвало да си отидат. Едно неприятно решение за отърваването от огромно зло. Но нищо не ни подсказва, че идващото зло, което ще пристигна, ще е по-добро от настоящето.
Разбира се, изцяло е допустимо да се върнат хората от ГЕРБ, което ще бъде напряко антична покруса. Но би трябвало да си изпием горчивата чаша. Редно е като гласоподаватели да се отнасяме доста по-взискателно към нашите избраници и да внимаваме на кого връчваме властта. Не ви ли направи усещане по какъв начин Кирчо и Кокорчо стигнаха до властта? Всичко стана в едно предаване по някоя от главните малките екрани, в което Асен Василев говореше по какъв начин е напълнил бюджета, като се е насочил към огромните данъчни субекти и ги е принудил да си платят налозите, а не се е занимавал с данъчния завързак. И това провокира подобен шок в обществото, че всички внезапно се плеснаха по челото и се подготвиха да гласоподават за новата партия на харвардските юнаци. Но в случай че попиташ през днешния ден гласувалите за Политическа партия за какво са го създали, малко на брой ще могат да ви отговорят.
Крайно време е всеобщо да преосмислим що е народна власт, както и за кого и за какво гласуваме.

- От „ Продължаваме промяната “ се пробват да крепят държавното управление. Какво ще им донесе това?
- Временно закрепяване и последна опция да угодят на наставниците си най-много по въпроса за Македония. Удължаването на мъката може да им донесе и много пари, в случай че съумеят да получат европейските пари (евраци, както би споделил Бойко Борисов), да вземем за пример безвъзмездните 6.3 милиарда евро по Плана за възобновяване и резистентност, утвърден напълно неотдавна, на 3 май тази година. Такава сладка хапка за разпределение не се изпуска. Трябва да се държи до дъно.

- ГЕРБ и Движение за права и свободи са в комфортна позиция сега. Колко още ще чакат?
- Вече споделих, до есента. Но не знам дали ще могат да вземат толкоз гласове, че да сформират държавно управление. Може отново да останат отвън властта и да се облизват до идващите избори.

- В същото време чуваме от Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, че не е време за избори…
- Има си хас да е време! Та те и двете партии надали ще влязат в новия парламент. Сега им е паднало да поуправляват и да поучастват във властта. Трябва да са луди, с цел да я захвърлят напразно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР