Мъдростта на Стария завет се носи през хилядолетията от поколение

...
Мъдростта на Стария завет се носи през хилядолетията от поколение
Коментари Харесай

Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота

Мъдростта на Стария завет се носи през хилядолетията от потомство на потомство, само че остава сякаш някак настрана от актуалните миряни. Посланията на Новия завет са извънредно известни освен измежду вярващите, само че и измежду агностиците и атеистите. Прелистихме за вас в дните на Страстната седмица и най-големия християнски празник Възкресение Христово старозаветните Притчи Соломонови и споделяме простичките истини в тях, устояли на времето и историческите превратности.
Предлагаме ви бисери от съкровищницата - Притчи на Давидовия наследник Соломон, Израилев цар, записани, „ с цел да познае някой мъдрост и поука, с цел да разбере благоразумни думи, с цел да одобри поука за умно постъпване, в истина, орис и правдивост. За да се даде духовитост на простите, познание и размишление на младежа, с цел да слуша мъдрият и да стане по-мъдър и с цел да доближи рационалният здрави начала, с цел да се схващат алегория и иносказание, изреченията на мъдрите и гатанките им. "
Уповавай на Господа от все сърце и не се облягай на своя разсъдък.Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти.Не мисли себе си за умен. Бой се от Господа, и отклонявай се от зло - това ще бъде здраве за тялото ти и влага за костите ти.Сине мой, тия неща да се не отдалечават от очите ти - пази благоразумие и разсъдливост - по този начин те ще бъдат живот на душата ти и бижу на шията ти.Когато лягаш не ще се страхуваш. Да! Ще лягаш и сънят ти ще бъде сладостен.Не въздържай положителното от ония, на които се дължи, когато ти дава ръка да им го направиш.Не казвай на близък си: „ Иди върни се отново,и ще ти дам на следващия ден, когато имаш при себе си това, което му се пада. " Не измисляй зло срещу близък си, който с убеденост живее при тебе.Не се карай с някого без причина като не ти е направил зло.Не завиждай на принудител човек и не избирай ни един от пътищата му.Притчи, 3 ГлаваПовече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, тъй като от него са изворите на живота.
Отмахни от себе си опърничави уста и отдалечи от себе си развратени устни.Очите ти дано гледат право напред и клепачите ти дано бъдат оправени право пред тебе.Обмисляй деликатно пътеката на нозете си, И всичките ти пътища дано бъдат добре уредени.Не се отбивай ни на дясно ни на ляво; Отклони ногата си от зло.Притчи, 4 ГлаваПий вода от своята си щерна и оная, която извира от твоя бунар.И радостни се с дамата на младостта си. Тя да ти бъде като общителна кошута и блага сърна. И възхищавай се постоянно от нейната обич.  Понеже, сине мой, за какво да се възхищаваш от непозната жена, И да прегръщаш обятията на непозната жена?Нечестивият ще бъде заловен от личните си беззакония и с въжетата на своя грях ще бъде държан.Притчи, 5 Глава
Иди при мравката, о ленивецо, Размишлявай за постъпките й и стани умен, която, въпреки че няма шеф, надзорник, или шеф, подготвя си храната лете, събира яденето си в жетва.
Шест неща ненавижда Господ, дори седем са низост за душата Му: надменни очи, лъжовен език, ръце, които проливат почтена кръв, сърце, което крои неприятни замисли, нозе, които бърже тичат да правят зло, погрешен очевидец, който приказва неистина, И оня, който сее раздори сред братя.
Притчи, 5 Глава
Който скришно ненавижда има лъжливи устни. И който възгласява клюка е безразсъден.В многото говорене прегрешението е неминуем. Но който въздържа устните си е рационален.Притчи, 10 Глава
Който старателно търси положителното, търси и снизхождение, А който търси злото, то ще пристигна и върху него.
Притчи, 11 глава
Душата на мързеливия желае и няма, А душата на работливите ще се насити.
Притчи, 13 глава
Отмини безумния човек щом си разбрал, че той няма рационални устни.От всеки труд има изгода, а от бъбренето с устните единствено оскъдица.Тихо сърце е живот на тялото, а разяреността е гнилост на костите.Който угнетява бедния нанася упрек на Създателя му, а който е милосърден към сиромаха демонстрира респект Нему.Притчи, 14 глава
По-добра е гощавката от зеле с обич, нежели хранено говедо с ненавист.
Притчи, 15 глава
Сърцето на индивида начертава пътя му, Но Господ оправя стъпките му.
Притчи, 16 Глава
Започването на свада е като, по кое време някой отваря път на вода, по тази причина остави препирнята преди да има каране.Приятел обича всеки път и е роден, като брат за във време на потребност.Притчи, 17 Глава
Виното е присмивател, и спиртното пиво крамолник; И който се увлича по тях е необмислен.
Притчи, 20 Глава 
Възпитавай детето овреме в подобаващия за него път, И не ще се отклони от него, даже когато остарее.
Притчи, 20 Глава 
На ония, които се бавят към виното, които отиват да вкусят подправено вино: " Не гледай виното, че е алено, че демонстрира цвета си в чашата, че се гълтам безпрепятствено, тъй като след това то хапе като змия и жили като ехидна. Очите ти ще гледат непознати дами и сърцето ти ще изригва развратни неща.
Притчи, 23 Глава
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР